Како да изберете правосмукалка?

Всушност, концептот на " правосмукалка " е едноставен и сложен во исто време. Од една страна, целта на уредот е прилично очигледна од неговото име, но од друга страна ... Како што покажува искуството, изборот на овој вид апарати за домаќинство, дури и во продавница во која асортиманот на стоки е ограничен на десетина модели, можат да предизвикаат потешкотии. Што можеме да кажеме за трговските центри, чии прозорци нудат широк спектар на видови правосмукалки! Некои од нив се компактни и лесни, вторите се впечатливи по својата моќ, третите се одликуваат со нивниот стилски дизајн и така одговараат на бојата на новиот мебел, а четвртиот освојува со целосна независност од сопствениците. Сепак, треба да се разгледаат подетално сите можни видови и типови на овие апарати за домаќинство.
Видови правосмукалки
Да започнеме со фактот дека има мобилни правосмукалки, односно преместливи и вградени. Вторите се цел систем кој се состои од енергетска единица, wallидни влезови и црева со разни четки и млазници. Цревото е поврзано со еден од влезовите на wallидот, а потоа ѓубрето се испушта преку системот за воздушни канали во контејнер за ѓубре инсталиран надвор од куќата. Овој тип на правосмукалка има непобитен предност: не се отстранува само ѓубре од просторијата, туку и прашина, што е едноставно невозможно да се постигне со мобилна правосмукалка. До неодамна, вградените правосмукалки беа дизајнирани само за хемиско чистење, но сега се појавија комбинирани модели. Сега тие можат да се користат за собирање прашина, освежување теписи, чистење на истурена вода, па дури и чистење на прозорците. Искуството покажува дека предностите мора да бидат придружени со недостатоци, а нашиот случај не е исклучок. Главниот, а можеби и единствениот недостаток на таков правосмукалка е неговата висока цена. Можеби затоа вградените модели сè уште не се многу чести на рускиот пазар на апарати за домаќинство. Досега тие се претставени со производите на KRONEMARK, BEAM, BVC SIEMENS, Husky, PUZER и некои други. А сепак, попознати мобилни модели се користат во секојдневниот живот.
И двата вида правосмукалки можат да вршат суво или влажно чистење, па затоа, при избор на модел за дома, треба да одлучите каква работа треба да работи. Ако ви се случува да исчистите паркетни подови, теписи и мебел, за кои влагата е контраиндицирана, вреди да застанете на најчестата правосмукалка за хемиско чистење. Тие, пак, се поделени на балони, вертикални и роботски правосмукалки.
Цилиндрични правосмукалки
Цилиндричните правосмукалки главно се претставени со компактни модели, чија тежина не надминува 7 килограми, или уреди со голем собирач на прашина. Таквите единици можат да тежат до 10 кг поради многу дополнителни функции и присуство на механизирана турбо четка што троши прашина од тепихот. За да се задржи прашината и да се спречи ослободувањето на неговите најмали честички во воздухот, се користат различни филтри - од хартија и ткаенина до јаглерод и синтетички. Во некои современи модели се користат аквафилтри, каде што сепараторот ја неутрализира прашината мешајќи ја со вода.
Вертикални правосмукалки
Вертикалните правосмукалки, толку популарни на Запад, сега влегоа во животот на рускиот потрошувач. Таквите модели се волуметриско цилиндрично тело прикачено на подната четка. Тие се дизајнирани да ги елиминираат остатоците и прашината во големите простории и добро ја извршуваат оваа задача. Сепак, заедно со нивните предности, тие имаат свои недостатоци - релативно високо ниво на бучава и импресивни димензии: сомнително задоволство е да се носи таков модел низ подовите на вилата.
Роботи за правосмукалки
Роботската правосмукалка отсекогаш била еден од најпознатите жители на куќата во скоро секоја книга научна фантастика. Но, не толку одамна, сонот за чистота, создаден без човечка интервенција, стана реалност. Голем број компании за апарати за домаќинство им нудат на клиентите модели кои можат да се справат со чистење на која било просторија. Елабориран систем за четки ви овозможува да соберете остатоци од тепих и подни површини, како и да обрнете посебно внимание на даски за даски и други тешко достапни области. Роботот самостојно ја одредува оптималната рута за чистење, благодарение на вградените сензори, ги заобиколува пречките и, доколку е потребно, оди до базната станица за да ги наполни батериите. Кога корпата за прашина е полна, единицата за чистење ја фрла собраната прашина во голема корпа сместена на основата, а потоа продолжува повторно со чистење. Нивото на бучава кај ваквите модели е прилично ниско, но недостаток е високата цена, што не дозволува никој да купи „ паметна “ единица.
Перење правосмукалки
Оние кои сакаат и можат да го комбинираат процесот на собирање ѓубре со влажно чистење, при избор на правосмукалка, треба да обрнат внимание на низата модели на „ перење “ . Како по правило, тие се уреди за комбинирано чистење, односно можат да се чистат и во " сув " режим и со користење на течни детергенти. Влажната работа обично се изведува на тенки теписи од латекс, подови и wallsидови со плочки или обоени со соединенија отпорни на вода. Ако имате соодветни млазници (обично има од пет до седум), можете да користите правосмукалка за чистење прозорци, да соберете истурена течност и да ја отклучите запушената када или мијалник.
Правосмукалките за перење се опремени со два резервоара: од првиот се доставува соединение за чистење до четката, која се прска по целата површина на млазницата, а во втората вода е веќе загадена, собрана од површината заедно со прашина и остатоци. Во режим на миење, правосмукалката мора да работи со полна моќност за да ја собере течноста пред да се навлажни ткаенината од тепих или тапацир. Како и да е, по ваквото чистење, исчистените површини остануваат влажни некое време. Овој „ несакан ефект “ е неизбежен кога користите која било единица, дури и највисока моќност.
Предноста на моделите за перење е можноста за навлажнување и освежување на воздухот при чистење. Главниот недостаток е неговата голема големина, тежина и, како резултат, мала маневрирање. Покрај тоа, по секоја употреба, правосмукалката мора да се расклопи, резервоарите да се измијат и да се остават на отворено додека не се исуши целосно. Цената на правосмукалката за перење е малку поголема од моделите за собирање сува прашина. И, не треба да заборавите ниту на трошоците за чистење на течноста.
Ако веќе сте се одлучиле за видот и видот на правосмукалката, време е да разговарате за какви карактеристики треба да обрнете внимание при изборот на модел.
Карактеристики
Моќност Оваа карактеристика обично е означена на случајот на моделот. Сепак, треба да бидете свесни дека потрошувачката на енергија и моќта на вшмукување се два сосема различни концепти. И, ако првиот може да биде од 1200 до 1800 W, тогаш вредноста на вториот тешко дека ќе ја надмине ознаката од 440 аероват (A W). Сепак, не е потребна голема моќ на вшмукување во секојдневниот живот: за секојдневно чистење на релативно чисти простории, доволно е од 250 до 330 A W. Ефективно отстранување на прашина е обезбедено од модели со моќност од 350 до 440 А В. Дали има повеќе „ моќни “ правосмукалки, и ако има, каде може да се користат - останува мистерија, бидејќи веќе 400 А W можат на крајот да го излите ткаенината на мебелот или купот тепих направен од природни влакна. Како по правило, сите модерни модели се опремени со регулатор на моќност за вшмукување.
Филтри. Цената на правосмукалката во голема мера зависи од нивната количина и квалитет: колку повеќе филтри, толку поскап ќе ве чини избраниот модел. Сепак, не заборавајте дека, пред сè, филтрите се дизајнирани да го чистат влезниот воздух од прашина, па затоа е неразумно да заштедите на нив. Ефикасноста на филтрацијата често е означена во пасошот за правосмукалката и се изразува како процент. Колку е поголем овој број, толку почист ќе биде воздухот во вашиот дом. Нормално, присуството на многу современи филтри кои обезбедуваат добро чистење, го прави потребно да се зголеми потрошувачката на енергија на правосмукалката, а овој индикатор повлекува и зголемување на неговата вкупна цена. Денес, производителите на правосмукалки нудат модели со хартија, ткаенина, јаглерод, вода и синтетички филтри.
Тип собирач на прашина. Ова може да биде торба што може да се отстрани - хартиена или ткаенина, трајна ткаенина или пластичен сад. Последните бараат дополнително испирање и сушење по секое отстранување на остатоците.
Број на прилози. Како по правило, главните, најчесто користени млазници се четка за тепих, подна четка, додатоци за чистење на мебел, вклучувајќи тесни додатоци за отстранување прашина од тешко достапните места. Дополнително, може да се закачи четка за чистење прозорци, четка за чистење плочки и клип (ако правосмукалката мие).
Гарантира
Мобилните правосмукалки од различни модели обично имаат гаранција од една или две години. Добро познатиот производител на апарати за домаќинство Миле ја нарекува истата бројка. Програмерите на скапи вградени правосмукалки им нудат на своите клиенти од три (BEAM) до 7-8 (BVC SIEMENS) гарантна услуга, но производителите на роботски правосмукалки не се осмелуваат да го зголемат гарантниот рок над 18 месеци.
Како да одлучите за избор на бренд
Со ист сет на функции, цената на правосмукалките произведени под различни брендови е различна. Како по правило, добро познати, одамна воспоставени производители на овој вид на производи нудат поскапи модели. Шансите се, износот што е разлика во цените помеѓу два слични модели ќе се плати за брендот. Но, не заборавајте дека токму промовираната марка гарантира квалитет и сигурност: многу години слава и имиџот на компанијата ќе станат клуч за ефективна работа на вашата нова аквизиција.

Како да изберете правосмукалка?
Како да изберете правосмукалка?
Како да изберете правосмукалка?
Како да изберете правосмукалка? Како да изберете правосмукалка? Како да изберете правосмукалка?Home | Articles

December 3, 2022 06:59:43 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting