Како да изберете правосмукалка?

Кога правосмукалките само што се појавија во нашата земја, многумина ги третираа само како „ играчки “ за буржоазијата, претпочитајќи го стариот пролетерски начин на справување со прашина во форма на лажичка и метла. За среќа, тие денови поминаа, па дури и најстарата генерација веќе успеа да се увери во придобивките на правосмукалките. Покрај тоа, модерна правосмукалка веќе долго време не е завивачко чудовиште, чија торба пропушта, како што беше, половина од целата прашина собрана од овој механизам. Напротив, современите правосмукалки не само што користат сад со вода како собирач на прашина, туку можат да се направат и во форма на фактор на роботи кои самостојно ќе ја чистат вашата куќа.
Како да изберете правосмукалка?
Првото прашање на кое треба да одговори потенцијален купувач е нешто како ова: кои функции треба да ги извршува правосмукалката? Одговорот „на правосмукалка “ не смета - сите правосмукалки го прават тоа поинаку, и тука е важно да се одреди опсегот на задачи со кои се соочува вашата идна правосмукалка.
Ако главната работа на уредот е отстранување прашина од линолеум, мебел и теписи, тогаш најсоодветна набавка за вас ќе биде едноставна правосмукалка која работи само во режим на хемиско чистење и има моќност од околу 300 вати. Ако куќата содржи животни со должина на волна или самите теписи имаат значителна површина, тогаш е подобро да купите помоќен уред - до 500 W, бидејќи помоќната опрема, како по правило, има поголем ресурс и подобро се справува со загадувањето.
Хемиското чистење не е единствената функција на правосмукалката. Пред околу триесет години се појавија модели за „ перење “ - т.е. правосмукалки со кои можете да извршите влажно чистење на просториите. Ваквите правосмукалки се значително поскапи од обичните, сепак, тие носат многу повеќе придобивки, бидејќи тие можат да чистат не само теписи и линолеум, туку и многу други површини. Полесно е, можеби, да се разјасни дека правосмукалките за перење не можат да чистат - тоа се паркетни подови, теписи на основа на пена и скап мебел што се распаѓа кога се изложени на капе течна влага.
Најсовремен вид правосмукалка е роботски. Таквите правосмукалки, според производителите, самите можат да утврдат контаминација на подот, да го исчистат и да се вратат на полнење. Во пракса, излегува малку поинаку: правосмукалките-роботи се „ тапи “, и затоа квалитетот на нивната работа остава многу да се посакува - така, никој од нив сè уште не е во состојба да ги исчисти аглите на просторијата.
Одлучивте за функционалноста и моќноста на правосмукалката, треба да се справите со ваква важна точка како типот на резервоарот во кој се акумулира прашина.
Денес постојат три такви типа: филтер за вода, контејнер и торба.
Правосмукалките со филтер за вода се најпогодни. Суштината на нивната работа е дека влезниот воздух се пренесува низ слојот на вода и целата прашина останува во внатрешноста на резервоарот. Ова е скоро идеален вид филтер, сепак, таквите правосмукалки, по правило, се нешто поскапи: покрај тоа, во некои модели, процесот на чистење на филтерот е прилично тежок.
Правосмукалките за контејнери собираат прашина во пластичен или метален контејнер. Под воздушен притисок, прашината се компресира во густа грутка, која потоа едноставно се фрла. Постојат два недостатоци на правосмукалките за контејнери - голема големина и прилично количество бучава поврзана со пластични вибрации.
Правосмукалките опремени со кеси за еднократна употреба или за повеќекратна употреба се најчести. Таквите уреди можат да бидат многу компактни: покрај тоа, цената на правосмукалката со вреќи е исто така релативно мала. Единствениот можен проблем во овој случај е што торбите за еднократна употреба истекуваат порано или подоцна, и не е секогаш можно да се купат нови. Оваа сложеност треба да се предвиди однапред - само прашајте го продавачот дали има резервна торба или нивен еквивалент за повеќекратна употреба на продажба.
Важен детал во правосмукалката е кабелот, поточно неговата должина. Набавката на правосмукалка со кабел долг помалку од шест метри е полн со постојани тешкотии при неговото користење, а кабли од три до четири метри обично автоматски бараат продолжен кабел. Покрај тоа, треба да се обрне внимание на квалитетот на изолацијата на кабелот, бидејќи жиците на правосмукалките, генерално, се подложни на механичко оштетување.
Едно од најтешките прашања на кое купувачот треба да одговори е прашањето за големината на правосмукалката. Нормално, секој се труди да го стекне што е можно покомпактен уред, сепак, треба да се сфати дека никој не може да направи компактен, моќен и сигурен електричен мотор во исто време - затоа, секогаш мора нешто да се жртвува.

Како да изберете правосмукалка?
Како да изберете правосмукалка?
Како да изберете правосмукалка?
Како да изберете правосмукалка? Како да изберете правосмукалка? Како да изберете правосмукалка?Home | Articles

December 2, 2022 02:48:41 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting