Како да изберете печатач

Изборот и купувањето печатач е како да барате соодветен модел на автомобил во смисла дека сте го купиле да не го украсува ентериерот, но ќе треба да го „ возите “. За обична личност е прилично тешко да го најде вистинскиот модел, потребно е прво да се проучат техничките карактеристики на печатачите кои денес ги нудат добавувачите. И, изборот на уреди за печатење е толку голем и разновиден! Во овој материјал, ќе помогнеме да одговориме на прашањето како да изберете печатач? Како да го изберете вистинскиот печатач и да ги потенцирате техничките спецификации, врз основа на кои ќе го направите вашиот избор.
Прво треба да направите список на задачи што планирате да ги решите со помош на нова аквизиција. Анализирајте ги потребите на вашата канцеларија врз основа на карактеристиките на различните печатачи: перформанси, цена на потрошен материјал, цена на самиот уред. После тоа, ќе имате појасна идеја за тоа кој печатач да изберете за дома и кој за во канцеларија.
тип на инсталација
Според видот на инсталацијата, сите печатачи можат да се поделат на три вида:
локација на подот
локација на маса
преносни
За поставување на подот потребни се особено големи уреди кои обработуваат значителна количина документи. Најчесто тоа се мултифункционални уреди со значителни димензии и тежина, кои се инсталирани во канцеларии или печатници и се натоварени со голема количина на работа. Десктоп печатачите се користат во мали канцеларии или дома за стационарна работа. Преносливите главно се користат за печатење фотографии на службени патувања, тие се лесни и мали по големина.
Печатачите исто така драматично се разликуваат во однос на можностите. Од обични печатачи со функција за печатење, ефтини и практични за решавање на мали и едноставни задачи на домашна мини канцеларија, до мултифункционални уреди кои комбинираат неколку различни можности на одделни уреди на печатач, скенер, копир, факс. Ако ви треба опрема за печатница, ве молиме контактирајте ја Урал-Минолта!
Мултифункционални уреди
Нормално, цената на ваквите паметни уреди е многу повисока од онаа на едноставните домашни печатачи.
Мултифункционалните уреди (MFP) лесно се вклопуваат во која било компјутерска мрежа и најсложениот систем за управување со документи.
И колку предности има мултифункционалноста - еден уред користи простор поекономично од пет или шест печатари. И цената на " повеќевооружената машина " е пониска од комплетниот сет на факс-печатач-скенер-копир. Полесно се инсталираат и конфигурираат MFP - може да поминете со еден возач и еден кабел за интерфејс наместо со многу различни.
Lifeивотот и перформансите на печатачот
Многу важен параметар. Скромните машини за домашни канцеларии се способни да обработуваат до 10.000 страници месечно. Овие вклучуваат инк-џет и ласерски печатари. Најпопуларните се малите канцелариски печатачи со можности за печатење кои се движат од 10 000 до 50 000 примероци месечно. MFP во канцеларии со средна големина можат да процесираат до 100 илјади страници, па дури и за најголемите канцеларии, уредите за печатење обично се натпреваруваат со печатарските куќи.
За перформанси, изберете уред заснован на обемот на работа во вашата канцеларија. За домашен печатач, овој индикатор не е толку важен, но за просечен печатач, веќе е потребно да може да добиете до 30 страници во минута обработен материјал, барањата за уреди со високи перформанси се доста високи до 40 страници во минута.
Технологија на печатење
Да ја разбереме технологијата за печатење на современите печатачи. Можете да добиете многу висококвалитетни отпечатоци на MFP или печатач со ласерска технологија. Квалитетот се обезбедува со електрографско печатење, но цената на таков уред е висока. Сепак, тоа се компензира во процесот на работа со ниската цена на печатење.
Инк-џет печатачите се многу попривлечни по цена и се исклучително популарни. Тие користат пиезоелектрично или термичко печатење со мастило. Во однос на квалитетот на печатењето, документите не се инфериорни во однос на ласерските документи, доколку се направени на фото-хартија. За време на купувањето таков печатач, ве молиме имајте предвид дека трошоците за печатење на еден документ во овој случај се високи. Причината за ова е високата цена на касетите со инк-џет и особеноста на овој уред, што бара постојана континуирана работа за да се избегне сушење на мастилото. Покрај тоа, времетраењето на печатењето на инк-џет печатач е подолго, и овој својство на нив ги прави поверојатно да се користат дома. Разгледајте ги овие совети при избор на инк-џет печатач.
Како работи печатачот
Како работи секој тип на уред? Во ласерските печатачи, зракот формира слика на фотосензитивен тапан. И само тогаш оваа слика се пренесува на лист хартија со користење на боја во прав. Ролерот се загрева и ги топи честичките во прав за да формира текст или графика. Бојата може да биде во различни бои, а бројот на касети исто така се зголемува соодветно. Касетата има еден тонер. Принципот на работа на LED печатарите е многу сличен на оној опишан погоре, но линија на LED диоди бара помалку трошоци за производство отколку ласерот, што се рефлектира во цената на печатачот.
Кај инк-џет печатачите, матрицата на главата за печатење го внесува мастилото на хартијата. Дијафрагмата на пиезо кристалот формира капка мастило. Кога се применува електрична енергија, пиезоелектричниот кристал се наведнува и притиска на дијафрагмата, туркајќи го падот од млазницата. Оваа технологија ја прослави светски познатата компанија за печатање Епсон. Уредите на оваа компанија се познати по својата неверојатна издржливост.
Кај печатачите за сублимација, мастилото се загрева со фузер и испарува на лист хартија. Долгото време на печатење на овие печатари се должи на фактот дека секоја боја се обработува за возврат и само тогаш се нанесува заштитна обвивка.
Во печатачите со цврсто мастило, мастилото прво се топи во контејнер, а потоа се нанесува во главата за печатење, а потоа се става на лист хартија.
Бројот на касети е различен за различни модели на печатачи. Лошо е кога има само еден кертриџ и за црна и за бела и за боја, една од боите истекува и треба да ја смените целата касета.
За да избегнете прилагодување на печатењето користејќи компјутер, изберете печатач со тастатура на допир на панелот на шасијата, како и ЛЦД-панел или дисплеј за информации на летање.
Како и колку хартија се внесува во печатачот? Домашните печатачи со ниска цена имаат една лента за напојување хартија што може да собере до 150 листови. Уредите за канцеларии со средна големина се способни да прифатат до 500 листови, за големите 1000 и повеќе. Модуларните MFP-ови обично се опремени со повеќе ленти и можностите се прошируваат на 8700 листови. Таквите сериозни машини често се опремени со автоматски фидер за документи за оригинали за време на процесот на скенирање. Треба само да поставите куп листови, а самиот уред копира прво една, а потоа и другата страна на листот, превртувајќи го самостојно.
Размислете за склоноста на печатачите да прават бучава за време на работата. Колку е помоќен печатачот, толку повеќе бучава произведува.
Дали вашата цел е да печатите фотографии на печатач? Купете печатач со можност за печатење на фото-хартија, единствениот начин да постигнете висококвалитетно печатење. Што се однесува до густината на хартијата за печатачите, неговата максимална вредност е 1190,0 g / m2.
Како се поврзани принтерите?
На големите претпријатија и институции, специјалистите го поврзуваат MFP со неколку компјутери истовремено, со што се организира бесплатен пристап на вработените до уредот за печатење документи. За таа цел се користи HTTP протоколот. Стандардната постапка за конфигурација се одвива од редовен прелистувач на Интернет.
И фото-печатарите повеќе не треба да се конфигурираат со помош на компјутер. Тие се во состојба да прават отпечатоци во тандем само со камера. За уредување слики и прегледување фотографии, овие печатачи се опремени со екран во боја.
Прашањето за избор на компјутерски оперативни системи за нормално функционирање на тандемот печатач-компјутер не е релевантно во наше време. Компјутерот може да биде опремен со кој било оперативен систем и при избор на печатач, запишете ги податоците за количината на RAM меморија и видот на вашиот процесор на лист хартија. Печатачите имаат своја RAM меморија. Ги зачувува податоците за обработка на слики, а при висока резолуција количината на оваа меморија е многу значајна.
Со големо оптеретување на печатачот, фреквенцијата на неговиот процесор е важна; при повисоки фреквенции, редот за печатење поминува побрзо.
Додатоци и потрошен материјал
Сопствениците на печатачите треба да ја запомнат изреката на Егзупери дека сме одговорни за оние што ги скротивме. Да го парафразирам ова, ако сте купиле печатач, ќе мора постојано да се грижите за него. И оваа загриженост ќе се состои во одржување во работна состојба со замена на составните делови и набавка на потрошен материјал.
Впечатлив пример е фото тапан како дел што бара замена по истекувањето на работниот век. Овој уред ја пренесува сликата на лист хартија. И кај ласерските и ЛЕД печатачите, тој го развива својот ресурс со прилично брзо печатење. Ако тапанот за фотографии е поставен во внатрешноста на касетата, како што е направено во MFP и едноставните печатари, тогаш неговиот работен век се зголемува.
Ресурсот на магнетски прав во ласерски печатач, исто така, има своја рамка - развивач, односно овој прав, може да трае до околу 600.000 страници. Ресурсот за тонер е уште помал - трае само пет илјади страници во лични печатачи, до триесет илјади копии во продуктивни големи уреди. Нешто повисоки ресурси на касети со тонер во боја - до педесет илјади и касети со црн и бел тонер - до сто илјади страници. Обрни внимание на фактот дека при значително ниво на цени на инк-џет печатачите, изворот на нивните касети со мастило е многу скромен. Тоа е еднакво на триста страници.
Кој интерфејс да се користи?
Со помош на кој интерфејс да го поврзете вашиот нов печатач со компјутер, одлучувајте не по купувањето, туку до оној среќен момент кога сосема нов уред ќе ја украси вашата канцеларија. Ајде да се обидеме да разбереме изобилство на човечки пронајдоци во областа на пренос на податоци од процесор на периферен уред. Постојат жични и безжични интерфејси. Вторите, се разбира, се попогодни во сите погледи, а човештвото се движи во своите изуми, оддалечувајќи се од потребата да се држат до жиците под нивните нозе. Повторно, нагласуваме дека сè зависи од цената и вие одлучувате кој интерфејс да го изберете:
Етернет е жичен интерфејс, кабел RJ-45 се поврзува со печатач или MFP. Непријатноста лежи во жиците под нозете и потребата повторно да го стегнете кабелот во нов приклучок, под услов некој да падне, фаќајќи се за него. Набавка на конектори и купување на регулатор.
LPT е многу популарен паралелен интерфејс за пренос на податоци од компјутер во печатач, но тој исчезнува во денешно време. Се карактеризира со мала брзина и полека ги живее своите денови.
USB - бидејќи е најпопуларен и најраспространет интерфејс денес - препорачуваме да останете на него. Секој модерен компјутер има неколку USB порти. Затоа, не треба да има проблеми со префрлување на вашата набавка.
FireWire - ова е сериски интерфејс, и не само по тоа што се разликува од LPT. Брзината на оваа врска е многу поголема и е околу 400 Mbps.
Bluetooth е исклучително удобен безжичен интерфејс. Се согласувам, задоволство е да го смените печатачот без жици да лежат на подот.
Wi-Fi е модерна верзија на безжична комуникација. Се користи во големи фирми и организации за изградба на безжични мрежи. Удобен и безбеден, ви овозможува да заборавите на жиците.
IRDA - инфрацрвена порта. Има мала стапка на пренос на податоци, но се користи за префрлување на скоро секој уред опремен со сличен интерфејс за инфрацрвено зрачење.
Факсимилни способности
Производителите на мултифункционални уреди напорно работеа на проширување на можностите на најновите уреди и имаме можност да го искористиме овој широк спектар. Дали звучи како бајка да копирате, скенирате, испраќате и примате факсови и истовремено да разговарате на телефон без приемник? Но, овие можности веќе долго време се достапни на сите!
Меѓу можностите на MFP се сите предности на полноправниот телефон, згора на тоа, некои од овие паметни машини се опремени со безжична слушалка. Затоа, можете да го следите примерот на iusулиус Цезар истовремено со неколку задачи - одговарање на повик, копирање слики и пиење кафе. Ако звучникот е вклучен во вашиот MFP, тогаш разговорот без раце не е проблем за вас. Автоматски одговор ќе ја преземе функцијата за справување со повици на клиенти, ако не сте на работа.
Ако програмски го конфигурирате вашиот компјутер да користи вграден факс на MFP, ќе доживеете значителни заштеди во трошоците за хартија.
Можности за скенирање MFP
Овие волшебни мултифункционални уреди исто така можат да се претворат во скенер за бои. Вградените скенери во MFP се поделени во два вида - рамно лежиште и брошурирање. Првите се дизајнирани да скенираат индивидуални документи. Ставајќи го листот на стаклото за скенер, ги читате информациите од вашиот документ со висок квалитет. Ако се обидете, можете да ја направите оваа операција со книга. Но, скенерот за броширање нема да ви дозволи да работите со страница со книга, ако претходно не сте ја искинале. Овој тип на скенер е дизајниран да извршува многу различни задачи. Ако вашата слика или постер е голема - мултифункционален печатач со широк формат со скенер за пренос на податоци е само за вашите потреби. Тој е способен да дигитализира постери и календари со голем формат, знаци, фотографии и соопштенија. При избор на MFP, обрнете внимание на ова.
Производителите на MFP немаше да бидат лидери во продажбата ако не воведоа MFP на пазарот со вградени скенери кои комбинираат и можности на рамно лежиште и уред за broaching! Да, постојат такви комбинирани уреди.
Треба да се нагласи дека цената на вградениот скенер, а со тоа и цената на целиот MFP, значително зависи од видот на сензорот што го користат производителите. Во повеќето случаи, во скенерот ќе наидете на сензор за контакт ЦИС. Оваа опција е подемократска по цена и е наменета за потрошувачи во секторот за домашни канцеларии.
Но, ако вашите професионални потреби се поврзани со графичка обработка, висококвалитетно дигитализирање на слики и фотографии, тогаш CCD скенерот ви е на услуга. Нормално, цената на таков уред ќе биде поголема.
Способностите на модерните MFP ви овозможуваат да не прибегнувате кон услугите на гулаби што доаѓаат, туку веднаш да ја испратите прочитаната слика преку е-пошта и без да влезете во вашиот компјутерски прелистувач, но користејќи ја таблата на допир на самиот уред и адресарот . И кажи ми после тоа дека нашиот век не може да се нарече период на нови човечки можности!
Можности за копирање на MFP
Некои модели на MFP обезбедуваат можности за копирање без компјутерска контрола. Квалитетот и брзината на процесот не се инфериорни во однос на стандардните колеги.
Монохроматската брзина на копирање за хартија А4 е од 3 до 140 стр / мин, а бојата е од 1 до 130 стр / мин.
Гаранции за поддршка на услугата
Кога купувате скапа опрема, секој купувач сам ги открива можните опции за услуга, бидејќи сложените уреди во одредено време имаат тенденција да му дадат непријатни изненадувања на сопственикот. Како по правило, ова се случува во најнеповолниот момент среде работен ден со максимални оптоварувања и временски ограничувања за негово поправање.
Во такви ситуации, многу брзо, на повик, во канцеларијата се појавуваат бескрупулозни „ специјалисти “ од еднодневни фирми, кои со големи побарувања во висина на плаќање за нивните услуги, сепак успеваат да ги заменат вашите висококвалитетни делови со помалку ефикасни.
За да избегнете такви ситуации, обидете се да набавите опрема од продавач однапред, кој ќе ви даде гаранција за висококвалитетно заменување на дел кој не е во функција за кратко време. Beе бидете осигурани од замена на составните делови на вашиот скап уред.
Русификација на менито
Современите MFP многу тешко можат да ги разберат нивните работни уреди со огромна разновидност на функции. Затоа, ќе ви биде полесно да совладате информации за нејзините можности и да работите со нив ако менито е на вашиот мајчин руски јазик.
Заклучок
Постигнувања во областа на ИТ - технологиите се секако импресивни, но далеку е часот кога целосно ќе заборавиме на хартиената верзија на документите и ќе одиме на електронска. Многу луѓе веруваат дека оваа идеја не е изводлива.
Од животно искуство, секој знае колку е горко да се изгуби важен документ во итно неопходна ситуација поради дефект на компјутерот. Но, предноста на хартиената верзија на документот е во неговото трајно зачувување, не сметајќи ги пожарите.
Развојот на производството на опрема за копирање не заостанува зад општите трендови во компјутерската технологија, производителите се чувствителни на пулсот на потребите на вработените во големите фирми и компании. Ова ни овозможува да користиме широк спектар на висококвалитетна технологија во секое време. Се надеваме дека советите за избор на печатач ќе ви помогнат!

Како да изберете печатач
Како да изберете печатач
Како да изберете печатач
Како да изберете печатач Како да изберете печатач Како да изберете печатачHome | Articles

December 3, 2022 18:54:27 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting