Како да изберете овлажнител?

Нашето здравје и расположение со вас зависат од многу фактори, меѓу кои важното место зазема околната микроклима, особено релативната влажност на воздухот. Секој страда од недостаток на влага: и распаѓачки мебел со паркет, и затворени растенија, кои на почетокот го забавуваат нивниот раст, а потоа целосно умираат. Сувата клима е особено лоша за децата. Кога се вдишува таков воздух, мукозните мембрани се исушат, како резултат на што се зголемува ризикот од респираторни и заразни болести како резултат на намалувањето на заштитните функции на телото.
Заклучокот е очигледен - мора да се преземат итни мерки за борба против зголемената сувост на климата. Најлесен начин да го направите ова е да купите специјален уред - овлажнител за воздух. Сите модели на навлажнувачи за домаќинства не бараат инсталација и се способни да работат деноноќно во затворена просторија (просторија, канцеларија, работна соба, итн.). Не плашете се да го инсталирате во спалната соба, нивото на бучава на уредот е толку ниско што нема да го наруши вашиот сон.
Уредот за навлажнување е многу лесен за ракување. Вие само треба да го наполните резервоарот со вода и да го приклучите, уредот ќе го стори останатото самостојно.
Влажност на воздухот во затворените простории
Така, релативната влажност на воздухот е една од најважните компоненти во одржувањето на здравјето на луѓето и удобноста на неговиот живот и работа. Постојат такви норми на температура и релативна влажност на просториите за живеење:
Период од годината Температура Rel. влажност (оптимално) Rel. влажност (прифатливо)
Ладно 18-24 Ц 45-30% 60%
Топло 20-28 C 60-30% 65%
Исто така, конвенционално се смета дека воздухот со релативна влажност помала од 50% е сув, 50-70% е со умерена влажност, над 70% е влажен. Детските лекари препорачуваат за здравјето на детето да се одржува влажноста во просторијата на ниво од 50-60%. Со такви вредности, многу чувствителните мукозни мембрани на респираторните органи не страдаат, затоа веројатноста за болест на бебето е помала.
Но, во исто време, вреди да се запамети дека ако воздухот е премногу влажен, ова може да има негативни последици, бидејќи во влажни топли простории се размножуваат штетни микроби и во ладни простории, постои нагло зголемување на можноста за болести.
Видови навлажнувачи
Постојат четири типа навлажнувачи, и за да го изберете вистинскиот за вас, треба да се запознаете со предностите и недостатоците на секој од нив.
Традиционален Тие работат на принципот на природно, „ ладно “ испарување. Тие се сметаат за најпогодни за станови и особено за детски соби. Водата се истура во посебен сад во внатрешноста на овлажнителот, а потоа се напојува во испарувачките елементи. Скоро тивок вграден вентилатор вози воздух низ нив, го вади од просторијата и го дава веќе навлажнет. Во традиционалните навлажнувачи, може да се користат касети за замена на хартија со антибактериска импрегнација (поевтина опција) или пластични дискови со абсорбента површина (поскапа). Така, воздухот не само што се навлажнува, туку се чисти и од прашина и странски честички присутни во него. Главната работа не е да заборавите секоја недела или две да го исплакнете филтерот и садот со самата вода.
Моќта y на таквите навлажнувачи, по правило, е мала - 20-60 W, минимум ofвона и свирежи, но во исто време и прилично голема сервисирана површина - до 150 квадратни. м Испарувањето на водата во такви навлажнувачи се случува со брзина до 300-400 gp / h, но на многу начини зависи од влажноста на просторијата. Ниските перформанси нема да дозволат за кратко време да се донесе релативната влажност на потребното ниво, и бидејќи воздухот е заситен со влага близу до ознаката од 60%, нивната ефикасност се намалува скоро на нула. Ова е дефинитивна предност: овлажнител за воздух со ладно испарување никогаш нема да доведе до прекумерна влага во просторијата. Традиционалните навлажнувачи може да се користат и како уреди за популарна ароматерапија денес. Доволно е да инсталирате капсула со ароматична супстанција во нив.
Предности:
работи на принципот на саморегулација
не излегува пареа од тоа
употреба на вода од чешма
можност за ароматизација
можно е да се следи количината на вода во резервоарот
достапност на филтри за повеќекратна употреба во некои модели
Недостатоци:
максимална влажност на воздухот - 60%
нивото на влажност се зголемува со температурата во просторијата
Навлажнувачи на пареа. За разлика од традиционалните, каде испарувањето се случува на „ ладен “ начин, просториите за пареа работат на принцип на вриење. Водата од резервоарот се доставува до резервоарот, во кој се инсталирани електродите. Кога е поврзана на мрежата, електродата ја загрева водата и се јавува испарување. Навлажнувачите на пареа се опремени со безбедносен систем - ако водата зоврие, уредот автоматски ќе се исклучи. Исто така, од безбедносни причини, куќиштата на овлажнителот се изработени од отпорна на топлина пластика, самиот дизајн нема да дозволи уредот да се преврти ако случајно се поттурне, а овлажнителот нема да се вклучи ако капакот на резервоарот за вода не е добро затворен. Пареата што доаѓа од овлажнител има температура од 50-60 C, затоа не се препорачува да се става во расадник. Во исто време, навлажнувачите на пареа не им требаат потрошен материјал (касети, касети, филтри).
Перформансите на овој вид навлажнувач се доста високи: тие испаруваат до 700 ml течност на час. Навлажнувачите на пареа се добри и за можноста да ги користите како инхалатор (некои модели доаѓаат дури и со специјална млазница). Билни или медицински инфузии и лушпи, како и ароматични супстанции може да се додадат во резервоарот на апаратот. Навлажнувачите од овој тип се препорачуваат и за употреба во пластеници и во оранжерии, бидејќи тие можат да обезбедат релативна влажност до 60%. Потрошувачката на енергија на навлажнувачи на пареа е приближно 320 W, волуменот на резервоарите за вода е 5-5,5 литри.
Предности:
не треба чиста вода
стерилна пареа
постои можност за инхалација, процедури за аромотерапија
нема материјали што треба да се заменат (филтри, касети)
има пригодна рачка за носење
има најголеми перформанси меѓу сите видови навлажнувачи
има индикатор за количината на преостаната вода
го навлажнува воздухот за повеќе од 60%
релативно ниска цена и леснотија на одржување
Недостатоци:
троши многу електрична енергија - значително повеќе од другите видови навлажнувачи
нема хигростат што ви овозможува да одржувате дадена влажност на просторијата - мора да се купи дополнително
не се препорачува во домови каде што има деца и домашни миленици, затоа што може да биде опасно ако се постапува грубо
Ултразвучни навлажнувачи. Овој вид навлажнувач е особено интересен поради неговиот принцип на дејствување. Сите исти резервоари со вода, но водата од неа не паѓа во садот, туку излегува на плочата вибрирајќи со висока (ултразвучна) фреквенција. Вибрациите ја делат течноста во ситни капки - се добива нешто слично на магла или облак. Вграден вентилатор вози воздух низ оваа „ магла “. Изгледа како реална, топла пареа доаѓа од уредот - но е апсолутно ладно, можете безбедно да ја држите раката над неа.
Ултразвучниот метод на навлажнување во моментов се смета за најефикасен. Овој тип на овлажнител е опремен со вградени хигростати - уреди кои го регулираат нивото на влажност " на излезот ", кои се способни да се вклучуваат и исклучуваат сами, одржувајќи го даденото ниво. За работа на ултразвучни навлажнувачи, потребни се касети со јонска размена на смола, што прочистува вода од соли на тешки метали и минерални нечистотии (касетите мора да се менуваат на секои 3-4 месеци). Особено се препорачува да се инсталираат такви навлажнувачи во простории со паркет подови, антички мебел, музички инструменти.
Потрошувачката на енергија на ултразвучни навлажнувачи е од 40 до 130 W, волуменот на резервоарите за вода е од 3,5 до 6,5 литри. Неодамна се појавија на продажба нови модели на навлажнувачи, опремени со дополнителни функции: повеќестепено прочистување на воздухот (од непријатни мириси, штетни материи и хемиски соединенија), јонизација (производство на негативни јони на кислород, кои се корисни за здравјето и го прават свеж воздух), филтри за прочистување на воздухот од груба прашина и животинска коса, дезинфекција на вода во резервоар, озонирање (за дезинфекција на воздухот во затворените простории).
Предности:
влажноста што ви е потребна се одржува благодарение на вградениот хигростат
овлажнителот сам се вклучува и исклучува, постојано одржувајќи ја поставената влажност
разни модели на ултразвучни навлажнувачи на воздухот ви овозможуваат да ја покажете вистинската влажност во просторијата, да уништите микроби во водата, да имате копчиња на допир
Мала големина
го навлажнува воздухот за повеќе од 60%
има модерен, стилски дизајн
Недостатоци:
присилна замена на филтерот на секои 2-3 месеци
недостаток на можност за ароматизација на просторијата
посебна чувствителност на филтерот на тврда вода (потреба да се користи специјална деминерализирана вода)
„ Мијач на воздухот “ ги комбинира функциите на овлажнител и прочистувач на воздухот. Во овој случај, влажноста на воздухот се јавува поради пластични дискови кои ја претвораат водата во магла. Како резултат, не постои само навлажнување, туку и прочистување на воздухот од прашина, полен, микроорганизми итн. Основната разлика помеѓу „чистење на воздухот“ и традиционалните навлажнувачи е дека овој уред работи без заменливи филтри и не му треба потрошен материјал.
Дизајнот на "мијачот на воздухот" и неговиот принцип на работа се прилично оригинални: систем на пластични дискови од сложена хидродинамичка форма се врти во резервоар со вода. Честичките прашина што го загадуваат воздухот, влегувајќи во уредот, се полнат од вградениот уред за пред-јонизација и се таложат на дисковите, а потоа се мијат со вода. Јонизирачките електроди ISS лоцирани во садот се користат за борба против микроорганизми и бактерии. Така, заедно со навлажнување, "мијачот на воздухот" природно го прочистува воздухот - прашина и нечистотија се акумулираат во резервоарот. Ако сакате постојано да чувствувате свеж и чист воздух во вашата соба (како после дожд), тогаш „миењето на воздухот“ лесно може да се справи со оваа задача, а во простории со силна прашина овој уред е едноставно неопходен за брзо враќање на нормалната микроклима.
Предности:
работи на принцип на саморегулација (без хигростат)
има капсула за ароматизација
не излегува пареа од тоа
различни модели можат да имаат специјални филтри со јонизирачка шипка за биолошко прочистување на воздухот од разни микроорганизми
Недостатоци:
прилично големи димензии
максимална влажност на воздухот - 60%
филтрите во некои модели бараат периодична замена
„ Апарати за миење на воздухот “ се погодни за луѓе на кои им е потребен екстремно чист воздух без прашина (страдаат од алергии, страдаат од бронхијална астма), како и за куќа која неодамна е реновирана.
Климатските комплекси се современи апарати за домаќинство кои извршуваат голем број мерки за подобрување на квалитетот на воздухот во куќата.
Чистење на воздухот. Во климатските комплекси, по правило, се користат неколку филтри: антибактериски филтер од типот ХЕПА (високо ефикасно задржување на честички), за чистење на воздухот од најмалите честички прашина, грини од прашина, бактерии и јаглероден филтер за отстранување на непријатни мириси , чад од тутун, градски смог, издувни гасови. Процесот на навлажнување на воздухот во климатскиот комплекс се одвива со природно испарување на водата, исто како и кај традиционалните навлажнувачи. Перформансите за навлажнување зависи од влажноста на воздухот во просторијата, т.е. колку е поголема влажноста, толку е помала стапката на испарување на водата, т.е. влажноста на воздухот автоматски се одржува на оптимално ниво.
Речиси сите климатски комплекси се опремени со вграден јонизатор на воздухот за збогатување на воздухот со негативни јони на кислород, чија количина е во воздухот на современите градови, а уште повеќе во апартмани, простории со изобилство канцелариска опрема. Со помош на јонизација, квалитетот на воздухот се подобрува, воздухот станува „жив“. Климатските комплекси обезбедуваат можност за ароматизација на воздухот со употреба на специјална капсула. Вашата соба ќе биде исполнета со пријатна арома, а миризливите масла ќе го смират нервниот систем, ќе ја ослободат напнатоста и ќе имаат тоник ефект.
Климатските комплекси ефикасно се користат во станови, канцеларии, козметички салони, селски куќи и градинки. Неговата високо ефикасна циркулација на воздухот го прави идеален за екстремно правливи или зачадени средини.
Предности:
мултифункционалност
мобилност
Недостатоци:
ограничување на навлажнување на воздухот на 60%
димензии.
периодична замена на потрошен материјал (филтри)
Треба да резимирате на што да се фокусирате при избор на специфичен модел:
Областа на просторијата и сервисираната површина на одреден уред. Признајте, нема смисла да купите уред дизајниран за навлажнување од 50-60 квадратни метри. м, ако површината на вашата соба е 15 квадратни. м Покрај тоа, малку е веројатно дека ќе биде можно да се користи 1 уред за климатизација во сите простории на живеалиштето одеднаш, ќе мора да го пренесете од едно на друго место
Капацитет на резервоарот за вода. Во компактните ултразвучни навлажнувачи, резервата е обично мала, до 5 литри (инаку, уредот е веќе доста сериозен по големина). Како по правило, овој волумен е повеќе од доволен ако овлажнителот остави вклучен ноќе. Покрај тоа, ако производителот наведе колку воздух може да помине низ уредот (на пример, при чистење или „ миење “), пожелно е целиот волумен на воздух во просторијата да помине низ филтрите најмалку 2 пати на час
Функцијата на одржување на влагата на даденото ниво. Ова ќе овозможи да не се надвлажнува воздухот во просторијата, спречува појава на влага
Потрошувачка на енергија. Во принцип, апаратите се економични, но колку повеќе енергија, толку побрзо се хидрира. Тука веќе треба да продолжите од вашите потреби, избирајќи што е важно за вас - перформанси или економичност
Потрошувачката на вода се мери во литри на залак или во грамови на час. Повеќето навлажнувачи за домаќинства дисипираат од 8 до 12 литри во сито и тоа е сосема доволно
Тајмерот ќе додаде погодност за време на употребата: на пример, ќе го исклучи уредот по одредено време на работа
Нивото на бучава (5-70 dB) се одредува според постојаноста на уредот, брзината на вентилаторот. Најмалку бучни модели се наменети за спалната соба. Колку е помал овој параметар, толку поудобен сон ќе биде кога уредот работи.
Филтри. Навлажнувачот може да биде опремен со филтер за претходно чистење - ова е механички " груб " филтер за големи апликации. Повеќе „ тонирани “ филтри ќе го исчистат воздухот од грини од прашина, спори од габи, полен од растенија, болни бактерии (ХЕПА, УЛПА, електростатско и фотокаталитичко). Фотокаталитичките филтри се сметаат за најдобри и историски најнови филтри, покрај тоа што се издржливи
Обрнете внимание и на тоа каква квалитетна вода може да се наполни во резервоарот: дестилирана или директно од чешмата.
Сите навлажнувачи се дизајнирани да работат во ист затворен простор, лесни се за употреба и дизајнирани да работат деноноќно. Без оглед на видот, овлажнителите имаат многу ниско ниво на бучава.
Користењето на навлажнувачи ќе има корист не само вие и вашите деца, туку и сè што ве опкружува: домашни миленици, растенија, па дури и предмети за внатрешни работи. Нивната употреба ќе има корисен ефект врз вашата благосостојба и расположение.

Како да изберете овлажнител?
Како да изберете овлажнител?
Како да изберете овлажнител?
Како да изберете овлажнител? Како да изберете овлажнител? Како да изберете овлажнител?Home | Articles

December 8, 2022 02:34:31 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting