Како да изберете навигатор

Absolutelyивотот на модерна личност е апсолутно невозможно да се замисли без GPS навигатор. Овие прекрасни уреди се вистинско откритие за патниците и оние кои го ценат своето време и не сакаат да го поминат талкајќи низ бесконечните лавиринти во големите градови. Навигаторите ги комбинираат функциите на GPS приемник и компјутер. Ресиверот е фокусиран на обработка на сателитски сигнали, компјутерот е зафатен со нивно декодирање. Повеќето уреди за навигација во домот се поддржани од системот Навстар, кој е во сопственост на Министерството за одбрана на Соединетите држави. Сателитите Навстар се наоѓаат на растојание од 20180 км. Главниот конкурент на Навстар е системот Глонас. Сателитската констелација на овој систем и правата за користење му припаѓаат на руското Министерство за одбрана. Сателитите Глонас се наоѓаат во три авиони на растојание од 19100 километри. Европски, кинески и индиски компании се во фаза на развој на своите системи. Како да изберете навигатор, ќе се дискутира подоцна.
Видови навигатори
Меѓу типовите GPS навигатори има модели на морска, авијација, универзална, мотор, велосипед, автомобил. Можеби најпопуларните меѓу жителите на градот се навигаторите за автомобили, па затоа деновиве е многу популарно прашањето како да изберете навигатор за автомобили. Овој тип навигатори е опремен со говорен мотор кој сугерира рута, функција за пресметување на маршрута и можност за преземање на мапи на градот.
Исто така, навигаторите се поделени во две големи групи - независни и стационарни. Самостојните не бараат надворешен компјутер за да функционираат. Тие имаат дисплеј што ги рефлектира потребните информации. Овие уреди се напојуваат од вградена батерија со голем капацитет. Навигаторите дизајнирани за автомобил се во мирување. Тие се полнат од запалката.
Дизајн на навигатор
Што друго да барате, како сами да изберете навигатор за GPS? Не грижете се, дизајнот е доволно едноставен. Уредот вклучува, покрај самиот приемник, процесор, RAM меморија, куќиште опремено со дисплеј и батерија. Брзината на GPS приемникот зависи од моќноста на процесорот вграден во навигаторот. Колку е помоќен, толку побрзо ја извршува својата работа (пресметување на трасата, вчитување мапи и сл.). Параметарот на моќноста се мери во мегахерци. Индикаторот за фреквенција се движи од 266 до 600 MHz. Бидете сигурни да обрнете внимание на овој параметар.
Процесор
Процесорот е чипсет кој извршува пресметки за да одреди координати. Тој е исто така одговорен за примање на сигналот. Најпопуларните чипови денес се SiRF Star III, SiRF Atlas III и SiRF Atlas IV и SiRF 3i. Најновите генерации на навигатори користат хардверски графички забрзувач вграден во кристалот на процесорот. Потребно е да се прикаже видео што не е прилагодено на уредот за навигација и да се создадат 3Д модели од сите видови згради прикажани на картите за навигација.
Процесорите за навигација се напојуваат со системи WAAS / EGNOS. Тие се дизајнирани да ја подобрат точноста на позиционирањето. Современите процесори имаат можност да применат корекции на овие системи. Сепак, корекциите на системот работат само во оние точки каде што има базни станици што ги пренесуваат.
Друг вид чипсет од SiRF - Centrality Atlas III, постепено добива популарност кај корисниците на навигаторот. Нивната потрошувачка на енергија е релативно мала и поддржуваат околу 51 канал. Јасно следејќи ги сателитите, овие чипсети ги користат своите сигнали за да работат со одредување на координати. Како и да е, денес овие чипови модели се значително инфериорни во однос на развојот на SiRF Star Atlas IV и SiRF 3i +, кои поддржуваат до 64 паралелни канали.
Време на започнување
Времето на започнување за секој модел може да биде различно. Одделете го таканаречениот ладен, топол и врел почеток на работа.
Студен почеток. Ако GPS е исклучен од напојување подолг временски период, процесот на ладно започнување ќе продолжи со работа, делумно користејќи ги информациите зачувани во меморијата на уредот. И покрај фактот дека информациите ќе бидат донекаде застарени, сепак може да се користат за да влезат во режим на работа. Времето на ладно започнување може да трае од 100 до 300 секунди.
Топол почеток. Процес кој започнува кога уредот е исклучен за кратко време. Самото време на почеток е релативно кратко во споредба со истиот ладен почеток - од 1 до 60 секунди. Во исто време, GPS-приемникот ги чува во својата меморија сите информации за сателитите, времето на системот и координатите. Fullyе бидат потребни само неколку десетици секунди за целосно враќање на работата на приемникот во вашиот вообичаен режим.
Топол почеток. Режим на скоро интензивен режим за враќање на GPS, применлив по загуба на енергија поради губење на сателитски сигнал. Ова се случува, на пример, кога ќе се најдете во тунел. Кога ќе се случи таков случај, иако комуникацијата со сателитот е изгубена, се задржуваат веродостојни информации во врска со координатите на локацијата. Останува зачуван од претходната локација на координата. Времето на топол почеток обично не е повеќе од десет секунди. Колку е помал овој индикатор, толку попрецизно вашиот приемник ја следи дадената рута.
Податоците за вашата локација се ажурираат со голема стапка. Овој параметар е еднаков на индикаторот во опсег од 0,1 до 10 пати / секунда. Огромното мнозинство на модели ги ажурираат податоците за нивната локација секоја секунда. Водечкиот индикатор на приемникот за овој параметар е 10 ажурирања во секунда.
Работата на навигаторите е многу тесно поврзана со мобилните мрежи. Најчести од нив се само две, тоа се GSM и 3G. Мобилните мрежи се користат за да се осигури дека пресметката на локацијата е што е можно попрецизна и побрза. Интеракцијата со мобилните мрежи ги проширува можностите на уредот. Меѓу таквите можности е преземање на мапа за локацијата на сателитите во однос на теренот, одредување на времето и локацијата на корисникот. Оваа опција се спроведува со помош на GPRS конекција преку Интернет.
Координирајте ги корекциите на точност
Оваа опција е достапна во скоро сите современи модели на навигатори. Станува збор за корекции на специјални системи кои служат за зголемување на индикаторот за точност на координата. Системите се нарекуваат WAAS и EGNOS. Сепак, опцијата се спроведува само на териториите каде што се наоѓаат базните станици, способни да ги пренесат овие корекции. Времето поминато на пресметување на координатите во микроциркулот одговара на времето на радио брановите што го поминуваат растојанието од сателитот до микроцирмата на контролорот.
Системот EGNOS (Европски услуги за преклопување со геостационарна навигација) е создаден специјално за да се зголеми точноста на уредите за навигација од сателитската група. Системот работи на европска територија. Во Русија, за жал, скоро е невозможно да се користи системот. Исклучоци се регионите Ленинград, Смоленск, Псков и Новгород, како и Република Карелија. На овие територии се основани базни станици, чии координати се познаваат однапред. Станиците добиваат податоци од сателити и нивни координати. Како резултат, станиците ја пресметуваат грешката што е релевантна за даденото време и локација. Постојат неколку причини за појава на грешка: одложувања во јоносферата, неважни временски услови, грешки во непосредната локација на сателитите и некои други.
WAAS (Систем за зголемување на широк простор) работи на ист начин како и EGNOS. Системот ги коригира добиените податоци од сателитот. Овој процес е контролиран од базните станици. Станиците ги корегираат податоците користејќи специјални корекции, додека самите станици се инсталираат директно во областите за услуги на WAAS. Системот не се однесува на териториите на Руската Федерација, но работи во рамките на Соединетите држави.
Екран
Екранот е дел од навигаторот, без кој едноставно не можевте да дознаете ништо, ниту вашите координати, ниту други информации. На екранот се прикажани сите потребни информации за локацијата, а исто така се симулира мапа на областа. Покрај тоа, екранот ви ја покажува траекторијата на вашата маршрута. Сите современи модели што се објавени на пазарот на апарати за домаќинство денес се опремени со екрани во боја. Дијагоналата на екранот може да биде до 7 инчи. Минималната големина е 3,5 инчи. Се разбира, големата дијагонала на екранот обезбедува максимална удобност при користење на GPS приемникот. Важен параметар на екранот е резолуцијата на екранот. Во однос на бројот на пиксели, вредноста на овој параметар се движи од 320 до 800 единици. Ако корисникот често гледа на екранот од далечина, големината на екранот може да игра важна улога во донесувањето на конечната одлука за купување.
Најголемиот број модели се опремени со дисплеј на допир. Оваа одлука на производителите е диктирана од безбедносните мерки. Сега, додека возите автомобил, ќе потрошите минимум од вашето внимание на навигаторот. За да ја преместите мапата каде што сакате, треба само да го лизнете прстот преку екранот.
Покрај тоа, екранот на допир е поудобен за вашиот уред да извршува мултимедијални функции. Потребните копчиња, без оглед на режимот во кој работи уредот, било да е тоа навигација или репродукција на датотеки, се прикажуваат автоматски. Исто така, можете да го прилагодите нивото на осветленост и да го прикажете времето на осветлување на GPS-навигаторот. Светлиот, осветлен дисплеј е многу лесен за возачите што ја следат рутата, вклучително и во мракот. Задното осветлување го прави екранот посветол и ви овозможува да користите GPS ноќе.
Навигаторска меморија
Вградената меморија на навигаторите ви овозможува истовремено да вчитате една или неколку карти во уредот. Бројот на картички што можат да се вчитаат директно влијае на количината на вградена меморија на уредот. Соодветно на тоа, колку повеќе карти се вчитуваат истовремено, толку е подобра изведбата на вашиот GPS приемник. Голем број уреди можат да се надградат со зголемување на количината на вградена меморија. Овој параметар станува важен ако е невозможно да се вчита содржина од отстранливите мемориски картички во уредот. Сите GPS навигатори се опремени со специјални слотови за мемориски картички. Можете исто така да ја користите меморијата на вашиот GPS-уред за складирање на медиумски датотеки, меѓу другото.
Софтвер
Навигаторите, како и секоја друга опрема на пазарот, постојано се модернизираат. Ова е диктирано од високото ниво на конкуренција. Конкуренцијата влијае не само на самите GPS приемници, туку и на разни сродни производи. На пример софтвер. Постојат десетици конкурентски компании меѓу производителите на софтвер за навигатори. Ние ќе ви кажеме за најпопуларниот софтвер од оваа долга листа.
Навител. Софтвер од руска компанија, кој е опремен со сите потребни функции и најпотребна содржина. Со Navitel можете оптимално да ги пресметате вашите рути. Navitel, што е важно, ја поддржува можноста за преземање информации за присуство или отсуство на сообраќаен метеж.
Денес Навител поддржува мапи на градови на Руската Федерација.
Гармин. Софтверот од главниот пазар на уреди за навигација се смета за еден од најдобрите во светот. Софтверот Гармин содржи мапи на сите градови и земји во светот. Софтверот на оваа компанија се одликува со највисоко ниво на содржина и можност за работа со производи од највисоки технологии. Системот за препознавање говор, системот против кражба, системот за синхронизација на Google се поддржани од софтверот Garmin. Garmin софтверот е можеби најдобриот избор за луѓето што патуваат низ светот.
Водич за градот. Софтвер, чија главна карактеристика е секојдневно обезбедување ажурирани мапи на градот и сообраќајна состојба. Мапите исто така се ажурираат секој ден во автоматски режим. Сообраќајната состојба, меѓу другото, вклучува и разни патокази, ограничувања на брзината и застој во сообраќајот. Покрај тоа, Сити Водич е исто така деноноќна услуга за информации. Информативните услуги вклучуваат обезбедување информации за сообраќаен метеж и алтернативни опции за маршрута. Водич за градот работи со сите познати платформи. Меѓу нив се познатите iOS, Android, Windows Mobile.
Sygic е иновативен софтвер во светот на GPS-софтвер за навигација. Sygic Mobile Maps за мобилни уреди се заснова на популарни современи платформи. Меѓу нив се Windows Mobile, Symbian, Linux, Ios и други. Покрај тоа, софтверот има интерфејс и говорни команди на руски јазик.
„ Прогород “. Софтвер дизајниран за работа, главно на територијата на руски градови. Се разликува во високиот степен на дета detailност на картите на теренот. Градот е дизајниран за навигатори кои работат со сателити ГЛОНАСС. Содржината со која работи Прогород е импресивна. Број на населби, софтвер за прекривки " Прогород " достигнува 33 илјади, а во регионите има околу педесет. Патната мрежа вклучена во картите на ПО „ Прогород “ изнесува вкупно 800 илјади километри. „ Прогород “ поддржува платформа за Windows Mobile и навигатори за автомобили - PND, серија класични модели на GPS-приемник.
ИГО е софтвер дизајниран за патните мрежи на Москва, Санкт Петербург и Европа. Карактеристична карактеристика на IGO е специјалната тастатура. Тастатурата ги остава активни само оние копчиња при пишување имиња на улици, што е можно со комбинација на веќе внесени знаци.
TomTom е програма што се наоѓа и на оригиналните навигатори и на уредите на трети страни. Една од карактеристиките е можноста за преземање на најновите информации од метеоролошките станици.
Автопушник е руска програма која опфаќа повеќе од 200 градови и градови во Русија, Украина, Ерменија, Белорусија, Казахстан и голем број европски територии. Според програмата " Autosputnik " можете да пребарувате адреси, знаејќи го само бројот на куќата, прилог или структура. Ви овозможува да пребарувате адреси не само според бројот на куќите, туку и според зградите и градбите. Покрај тоа, со помош на " Автоспетник " можете да изградите маршрута земајќи ги предвид застојот во сообраќајот.
Navteq е програма што во моментов обезбедува навигација во Москва и Московскиот регион, Санкт Петербург и Ленинградската област, како и во Европа.
Картички
Како по правило, производителите на навигатори веќе се грижат однапред за потребниот софтвер за нивните уреди. Вградени мапи, претходно инсталираниот софтвер го прават вашиот навигатор целосно подготвен за работа додека е сè уште на излогот.
Ако треба да преземете некоја содржина и да инсталирате програми од одредени производители, сето ова можете да го купите и инсталирате без никакви проблеми. Подеталните карти на теренот за GPS-приемник сè уште треба да се купат одделно или да се вчитаат во меморијата од кој било соодветен флеш-медиум. Вчитувањето се одвива преку соодветните флеш-картички, касети и интерфејси.
На картите инсталирани во уредот, корисникот може да обележува точки на патот што служат како знаци на дестинации. Во повеќето случаи, ова се различни места за одмор. Ако патниците однапред ја разработиле маршрутата, точките на патот ќе се сметаат за клучни ознаки на маршрутата и ќе бидат поврзани со какви било промени во насоките на движење, места за паркирање, ноќевања, траекти, локација на атракции што би сакале да ги посетат.
Рути
Како можам да добијам насоки користејќи навигатор? Рута е збир на точки на патиштата кои се наоѓаат последователно по клучните делови на трасата. Една рута може да содржи максимум 50 попатни точки. Тековниот модел на GPS приемници поддржува околу 20 рути. Со независно вклучување на навигаторот, корисникот се води по маршрутата од точка до точка.
Во овој случај, корисникот се движи во однос на само две точки - почетната и крајната точка. Патеката што се состои од група мали делови ќе биде поточна со оглед на комплексноста на патната мрежа. Навистина, во скоро сите области, движењето, на еден или на друг начин, може да биде тешко од повеќе причини. Овие може да вклучуваат работи на пат, застој во сообраќајот, обележување на патот и многу повеќе.
Методи за создавање правци
Автоматско генерирање. Методот се смета за најзгоден и најефикасен. Го има во повеќето модерни модели на навигатори. Корисникот ја поставува крајната точка. И навигаторот автоматски ја пресметува маршрутата. Овој метод е поддржан од функцијата " автоматско поставување ". Автоматското рутирање е автоматско рутирање. Исто така, за да ја имплементирате функцијата за автоматско рутирање, мора да вчитате мапи со тековните информации за сообраќајот во навигаторот.
Зачувана песна. Поминал одредена патека, корисникот ја претвора во рута. Зачуваната патека се користи за понатамошни патувања по оваа патека.
Рачно внесување точки Корисникот самостојно ги избира местата што му се потребни на мапата и додава поени. Во овој случај, можете да изберете свои имиња на точки.
Преземи од компјутер Можете да вчитате точки од вашиот персонален компјутер во меморијата на уредот долж маршрутата. Нацртано однапред.
Избирање точки од списокот. Ако списокот за точки е подготвен однапред, корисникот може да ја менува редоследот на точките со додавање или отстранување на истите.
Ако не сакате да ја пропуштите поентата што ви треба. Поставете сопствено предупредување. Alarmе се огласи аларм кога ќе се приближите до избраната точка. Покрај тоа, навигаторот ќе го процени преостанатото растојание до точката и количината на време потребно за да ја достигне. Навигаторот исто така ја зумира картата за да може полесно да маневрира автомобилот. Кога ќе се достигне посакуваната точка, уредот ќе се премести во следната точка, според списокот што го наведовте.
Песни
Во GPS-навигаторите, патеките се специфичен редослед на точки што ја рефлектираат маршрутата што сте ја поминале. Точките на патеката понекогаш се мешаат со точките на патот, но тие се различни концепти. Точките на патеката го информираат корисникот за координатите што важат за дадената минута од времето, за вредноста на висината и брзината на автомобилот. Брзината се пресметува врз основа на соседните координатни точки, како и разликата пресметана со времето на снимање. Патеката има можност да го врати корисникот на почетокот на патеката. Ова е направено со помош на специјална функција наречена следење.
Деталирање
Деталирањето на рутата се карактеризира со бројот на точки во патеката. Пропорциите се како што следува: колку е поголем бројот на поени во патеката, толку е подетална рутата. Бројот на поени во песна може да варира. Моделите на современи навигатори можат да содржат до 5 илјади поени во патеката, додека една патека, доколку е зачувана, не може да содржи повеќе од 256 поени. Соодветно на тоа, ова на најдобар начин не влијае на квалитетот на деталите. Покрај тоа, зачуваната патека не остава отчитувања за висината и времето, само координати. Исто така, треба да се додаде дека во исклучена состојба GPS-уредот нема да ја снима песната. Затоа, поврзувањето на точките ќе се изврши пред да го исклучите уредот и веднаш по вклучувањето.
Заменик
Овие вклучуваат отстранливи флеш мемориски картички, интерфејси, слотови дизајнирани да го одржуваат вашиот уред поврзан на мрежата.
Слотови за мемориски картички
Отстранливите мемориски картички се користат за проширување на вградената меморија на GPS приемникот. Ова е неопходно за проширување на можностите на навигаторот. Можете да зачувате детални мапи, маршрути, точки на патиштата во големи количини ако користите дополнителна мемориска картичка. Постојат неколку видови мемориски картички кои работат со современи модели на навигатори.
CompactFlash. Најчестиот и најевтиниот вид мемориска картичка.
MicroSD (Micro Secure Digital) е вид флеш мемориска картичка со минимална големина. Можно е да се зголеми големината на меморијата на навигаторот неколку пати.
SD (Secure Digital) е најбрзиот стандард од сите флеш-мемориски картички кои работат со навигатори. Покрај зголемената брзина на пренос и снимање на податоци, тој има и висок степен на заштита на податоците. SD-картичките се трајни, мали и енергетски ефикасни. Можете исто така да ставите MMC картички во SD-влезот, но не можете да ставите SD-картички во отворот за картички MMC.
Кертриџ Касетата не е наменета за складирање и пренесување датотеки, но веќе ги содржи сите потребни мапи од областа. Касетите се произведени од производители на навигатори.
Конектори
Повеќето навигатори се опремени со приклучок за слушалки. Ова е потребно за да се имплементираат мултимедијалните можности на GPS-уредите. Овие карактеристики вклучуваат репродукција на музички датотеки, видео датотеки, снимање звук на диктафон и систем за аудио пораки.
Влези
Навигаторите имаат AV влез. Може да се користи за пренос на аудио и видео сигнали. Исто така се користи за поврзување на сигнал од некои преносни уреди. На пример, камера или ТВ-приемник.
Интерфејси
Bluetooth Способност за пренос на податоци без употреба на жици или кабли. Bluetooth се користи за преземање нови карти и правци до уредот, како и пренесување на потребните податоци на персонален компјутер.
COM порта или RS-232. Друг интерфејс за пренос на податоци што се користи на ист начин како Bluetooth. Со него можете да преземате мапи, патеки и маршрути. Неодамна, овој тип на интерфејс ја изгуби својата популарност. Ова се должи на фактот дека COM портата обезбедува прилично мала брзина на пренос во споредба со аналозите.
GSM / GPRS. Модул за овозможен Bluetooth кој обезбедува интернет-врска. Модулот може да биде или надворешен или вграден. Овој интерфејс презема податоци со употреба на GPRS технологија. Сепак, за да ја користи оваа услуга, сопственикот на GPS навигаторот треба да купи посебна сим картичка. Кога цртате маршрута, дефинитивно ќе треба да ги земете предвид постојниот метеж и состојбата во сообраќајот воопшто. Со оглед на оваа состојба, корисниците го претпочитаат мини прелистувачот Opera, кој е поддржан од GPRS технологија и не бара сериозни финансиски трошоци при преземање на податоци. Opera mini исто така бара внатрешен модем и можност за надворешно поврзување на Интернет за да може да работи. Ако вашиот уред нема такви можности, можете да користите или модул CFIO-Bluetooth или мобилен телефон за овие цели.
USB (универзален сериски автобус) е уште еден интерфејс што се користи за пренос на податоци. Се смета дека е најстариот лесен за корисниците. Сите лаптопи и персонални компјутери се опремени со овој интерфејс.
Стандарди
GPS приемниците користат протокол за пренос на податоци NMEA 0183. Бидејќи NNEA 0183 е општо прифатен стандард, повеќето соодветни уреди се прилагодени на него. Протоколот за пренос на податоци гарантира компатибилност на вашиот уред со популарен софтвер напишан за поддршка на GPS навигација.
Дополнителни функции
Навигаторите денес го следат курсот направен од производителите на повеќето потрошувачки електронски и дигитални уреди. Прво на сите, ние зборуваме за мултифункционалност и разноврсност на уредите. Поради сегашните трендови, производителите се принудени да ги произведуваат своите уреди со прилично голема листа на дополнителни функции. Овие функции го вклучуваат следново:
Далечински управувач. Уред што далечински управува со навигаторот. Присуството на далечинскиот управувач се должи на мултифункционалноста на уредот. Конзолата има посебни копчиња за секоја функција.
Звучник. Користејќи ја оваа функција, можете да комуницирате на телефон користејќи микрофон и звучник и Bluetooth-врска. Функцијата е погодна за телефонски разговори додека возите, бидејќи нема потреба да се одвлекувате од возењето.
MP3 плеер. Вградениот плеер е одлика што добива се поголема популарност кај корисниците. Плеерот ви овозможува да слушате музика и други аудио датотеки прочитани од отстранлива флеш-картичка.
Вградени игри. Тие совршено ќе се справат со вашиот копнеж за време на долгите чекања во сообраќајниот метеж на автопатите во големите градови.
Вграден рекордер за глас. На корисникот му треба диктафон кога креира аудио записи или кратки гласовни белешки.
ФМ предавател. Ова е радио предавател. Пренесува звук на обичен магнетофон и работи во опсег на бранова должина FM. Корисникот, за да го користи предавателот, треба да постави бесплатна фреквенција на навигаторот и на радио-магнетофонот. Слободна фреквенција значи фреквенција што не е окупирана, на пример, од која било радио станица. Предавателот ви овозможува да слушате медиумски датотеки, гласовни записи и упатства директно преку звучниците на вашиот автомобил. Меѓутоа, при користење на предавателот, често се јавуваат потешкотии. На пример, при влегување во територија каде што фреквенцијата што ја користи тој е окупирана од радио воздух. Во овој случај, работата на предавателот ќе биде комплицирана од пречки, може да биде доста тешко да се најде нова фреквенција во такви ситуации.
Магнетски компас. Користи информации од сателити. Вреди да се одбележи дека компасот не ја прекинува својата работа дури и кога GPS-навигаторот е исклучен.
Видео. Функцијата овозможува прегледување на видео датотеки во формати поддржани од уредот директно на екранот на GPS приемникот.
Фотографија Дисплеите во боја на модерните навигатори ви овозможуваат да ги прегледувате сите видови графички датотеки без губење на квалитетот на сликата. Графички датотеки вклучуваат фотографии.
Заклучок
Изборот на навигатор, како што можете и самите да забележите, е прилично тешка задача. Процесот на избор е комплициран и од редовното ажурирање на опсегот на модели на навигатори и бесконечната компликација на функционалноста на овие уреди. Се појави софтверот за овие уреди, деталите за картичките и перформансите на чиповите достигнаа невидени височини. Наједноставните уреди го достигнаа нивото на мултифункционални уреди кои имаат можност да комбинираат многу уреди. Како и да е, сигурни сме дека ќе го направите вистинскиот избор, затоа што сега знаете сè за GPS навигаторите.

Како да изберете навигатор
Како да изберете навигатор
Како да изберете навигатор
Како да изберете навигатор Како да изберете навигатор Како да изберете навигаторHome | Articles

December 3, 2022 14:56:36 +0200 GMT
0.011 sec.

Free Web Hosting