Како да изберете климатик?

Во лето, климатизерот делува како „ магично стапче “, создавајќи пријатна свежина дома, канцеларии, продавници.
И, кога веќе сте се одлучиле за видот на климатизерот (претходниот напис „ Видови климатизери - кој да изберете? “ Ќе ви помогне во ова), време е да ги дознаете техничките карактеристики за да ја изберете најдобрата опција за тебе
Потрошувачка на енергија од климатик
Потрошувачката на енергија често се меша со моќта на ладење. Всушност, енергијата што ја троши климатизерот е околу 3 пати помала од моќта на ладење, односно климатик со капацитет од 2,5 kW троши само околу 800 W - помалку од железо или електричен котел. Затоа, клима-уредите за домаќинство, по правило, можат да се вклучат во редовен излез без страв од „ исфрлени “ приклучоци. Овде нема парадокс, бидејќи климатизерот е машина за ладење која не „ произведува “ студ, туку ја пренесува од улицата во просторијата.
Односот на моќноста на ладење и потрошувачката на енергија е главниот показател за енергетската ефикасност на климатизерот, што е означено во техничките каталози со ERR (Сооднос на енергетска ефикасност). Друг параметар - COP (коефициент на изведба - термички коефициент) е еднаков на односот на топлинската моќност и потрошувачката на енергија. ERR на станбените сплит системи обично се движи од 2,5 до 3,5, а COP се движи од 2,8 до 4,0. Willе забележите дека COP е повисок од ERR. Ова се должи на фактот дека за време на работата компресорот се загрева и пренесува дополнителна топлина на фреонот. Ова е причината зошто климатизерите секогаш создаваат повеќе топлина отколку студ. Овој факт често го користат бескрупулозните производители, што укажува на рекламирање за да се потврди високата енергетска ефикасност на нивните климатизери, коефициентот COP наместо ERR. Постојат седум категории за енергетска ефикасност на апаратите за домаќинство, назначени со букви од А (најдобро) до Г (најлошо). Климатизерите од категоријата А имаат COP> 3,6 и ERR> 3,2 и категоријата G - COP <2,4 и ERR <2,2.
Треба да се напомене дека потрошувачката на енергија и капацитетот за ладење обично се мерат во согласност со ISO 5151 (внатрешна температура 27 ° C, надворешна температура 35 ° C). Кога овие услови ќе се променат, моќноста и ефикасноста на климатизерот ќе бидат пониски (на пример, при надворешна температура на воздухот еднаква на минус 20 ° C, моќноста на климатизерот ќе биде само 30% од номиналната вредност).
" Топол " климатик или можност за загревање на воздухот
Постојат климатизери кои можат да го ладат само воздухот, наречени само ладни и климатизери со можност за загревање на воздухот, наречени ладно-топлинска, топлинска пумпа, реверзибилен климатик или едноставно „ топол “ климатик. Моделите со можност за загревање на воздухот се поскапи, но во оф-сезона (есен и пролет) тие можат да го заменат грејачот.
Името на топлинската пумпа не е дадено случајно. Тоа покажува дека климатизерот го загрева воздухот не со електричен калем или греен елемент, како електричен грејач, туку со топлината земена од надворешниот воздух (топлината се пумпа од улицата до просторијата). Така, во режимот на греење, се јавува истиот процес како и во режимот на ладење, се чини дека се менуваат само надворешните и внатрешните единици на климатизерот. Соодветно на тоа, во режим на греење, како и во режим на ладење, потрошувачката на енергија е 3 - 4 пати помала од грејната енергија, односно климатизерот испушта 3 - 4 kW топлина на 1 kW потрошена енергија. Забележете дека сите климатизери со топлинска пумпа можат да работат ефикасно само на позитивни надворешни температури, така што не можете да се загревате со клима уредот во зима!
Ниво на бучава на климатизерот
Ако инсталирате климатик во спалната соба или ако има прозорец на соседот веднаш до надворешната единица, тогаш треба да обрнете внимание на нивото на бучава на купениот климатик. Нивото на бучава се мери во децибели (dB) - релативна единица што покажува колку пати еден звук е погласен од друг. Прагот на слухот се зема како 0 dB (забележете дека звуците со ниво помало од 25 dB всушност не се слушаат). Нивото на шепот е 25 - 30 dB, бучавата во канцелариска просторија, како јачината на звукот на нормалниот разговор, одговара на 35 - 45 dB, а бучавата од зафатена улица или гласен разговор е 50 - 70 dB.
За повеќето климатизери за домаќинства, нивото на бучава во внатрешната единица лежи во опсег од 26 - 36 dB, за надворешната единица - 38 - 54 dB. Може да забележите дека бучавата во внатрешната единица што работи не го надминува нивото на бучава во канцеларискиот простор. Затоа, има смисла да се обрне внимание на нивото на бучава на климатизерот ако планирате да го инсталирате во тивка просторија (спална соба, приватна канцеларија итн.).
Се чини дека сега е доволно да се избере климатик со најниско ниво на бучава, а удобноста е загарантирана. Но, не е сè толку едноставно: може да излезе дека климатик со ниво на бучава од 26 dB во пракса ќе работи погласно од климатик со ниво од 32 dB. Покрај тоа, тука нема измама и сите мерења се извршени правилно. Еве ја работата. Секој климатик може да работи во неколку десетици режими, и секој режим има свое ниво на бучава. Бидејќи главниот извор на бучава во внатрешната единица е протокот на воздух низ вентилаторот, радијаторот и дистрибутивните прозорци, логично е да се измери нивото на бучава со најниска брзина на вентилаторот, па дури и да се направи оваа брзина што е можно пониска.
Проблемот е што во овој режим климатизерот нема да ја испорача декларираната моќност и во топло време или автоматски ќе се префрли на поголема брзина (со зголемен шум) или нема да може да ја одржува поставената температура. Во целосниот опис на климатизерот, по правило, се дава нивото на бучава за сите режими на работа на вентилаторот, или барем максималните и минималните вредности. Во исто време, типичното ниво на бучава во внатрешната единица на елитниот климатик е 27 - 31 - 34 dB за вентилатор со три брзини. Во брошурата за рекламирање може да се даде само најмалата бројка од 27 dB, а не и поправилната максимална вредност на бучавата од 34 dB.
Треба да се напомене дека климатизерите можат да бидат извор на не само монотона бучава генерирана од протокот на воздух, туку и на некои други звуци - крцкање, подсвиркнување, шумолење, кликови. Обично, овие звуци се забележуваат само во целосна тишина, но тие можат да го попречуваат мирниот сон, бидејќи звуците што се појавуваат одеднаш се многу досадни од монотониот шум. Овие звуци се од различна природа. Пукањето се случува кога деловите на пластичното куќиште се шират и се собираат, предизвикани од промените на неговата температура. Фреон може да шушка и да шушка кога компресорот е вклучен и исклучен. И кликови се појавуваат при вклучување на релеи кои ја контролираат работата на вентилаторот, компресорот и другите компоненти на климатизерот. Од сите овие звуци, најнепријатно е пукањето на случајот - таквите звуци можат дури и да ве разбудат среде ноќ. Можете да препознаете „ крцкава “ внатрешна единица по својата ефтина пластика, која по изглед и допир значително се разликува од пластиката од која се направени клима-уредите од елитната група.
Ако навистина ви треба „ тивок “ климатик, можете да советувате пред да купите да заобиколите неколку компании кои имаат изложбени простории со оперативни модели на климатизери, да ги допирате внатрешните единици, да слушате како тие работат во различни режими. Во принцип, по правило, нај " напредните " и најскапи климатизери се исто така најтивки.
Неколку зборови за надворешната единица. Кога прозорците се затворени, во спротивно не е дозволено да се работи климатизерот, бучавата од надворешната единица е практично нечујна. Но, оваа бучава јасно се слуша за вашите соседи, ако тие самите немаат климатизација и сите прозорци се отворени. Иако бучавата од надворешната единица на корисен домашен климатик никогаш не го надминува нивото дозволено за просторот за живеење, овој шум сепак може многу да ги вознемири жителите, особено ноќе. Забележете дека разликата во нивото на бучава кај надворешните единици на климатизерите од горните и пониските ценовни групи е значително поголема од разликата во нивото на бучава на внатрешните единици.
Системи за заштита на климатизери
Ако функциите на потрошувачите на сите климатизери се исти, тогаш функциите на заштита од неправилно работење или неповолни надворешни услови, напротив, значително се разликуваат. Комплетен систем за следење на состојбата на климатизерот ја зголемува неговата цена за 20 - 30%. Во исто време, малку е веројатно дека ќе биде можно ефективно да се рекламира, да речеме, присуство на прекинувач со низок притисок и, соодветно, нема да биде можно брзо да се добие поврат на вложените пари. Затоа, во „ буџетските “ климатизери, системите за заштита практично отсуствуваат. Дури и во првата група, многу климатизери имаат само делумна заштита од злоупотреба.
Главни системи за контрола и заштита:
Рестарт. Оваа функција дозволува климатизерот да се вклучи по прекин на струјата. Покрај тоа, климатизерот ќе се вклучи во истиот режим во кој работел пред откажување. Оваа наједноставна функција се спроведува на ниво на фирмвер и затоа е присутна во скоро сите климатизери.
Следење на статусот на филтрите. Ако не се исчистат филтрите на внатрешната единица на климатизерот, тогаш за неколку месеци на нив ќе се собере таков слој прашина што перформансите на климатизерот ќе се намалат неколку пати. Како резултат, нормалното работење на системот за ладење ќе биде нарушено и течниот фреон ќе се снабдува до влезот на компресорот наместо гасовитиот фреон, што најверојатно ќе доведе до заглавување на компресорот. Но, дури и ако компресорот не откаже, тогаш со текот на времето прашината ќе се залепи на плочите на радијаторот на внатрешната единица, ќе влезе во системот за одводнување и внатрешната единица ќе мора да се однесе во сервисен центар. Тоа е, последиците од работењето на климатик со валкани филтри можат да бидат најсериозни. За да се заштити од овие последици, во климатизерот е вграден систем за контрола на чистотата на филтерот - кога филтрите се нечисти, соодветниот индикатор се пали.
Контрола на истекување на фреон. Во кој било сплит систем, количината на фреон се намалува со текот на времето поради стандардизираното истекување. Не е опасно за некоја личност, бидејќи фреон е инертен гас, но климатизерот без полнење гориво може да „ живее “ само 2 - 3 години. Факт е дека компресорот за климатизација се лади со фреон и, ако е недоволен, може да се прегрее и да пропадне. Претходно, се користеше прекинувач за низок притисок за да се исклучи компресорот кога имаше недостаток на фреон - кога притисокот во системот падна, ова реле го исклучи компресорот. Сега, повеќето производители се префрлаат на електронски системи за управување кои ја мерат температурата во клучните точки во системот и / или струјата на компресорот, и врз основа на овие податоци, се пресметуваат сите работни параметри на системот за ладење, вклучително и притисокот на фреон.
Заштита од прекумерна струја. Голем број грешки во системот за ладење може да се идентификуваат од струјата на компресорот. Намалената струја означува дека компресорот работи без оптоварување - што значи дека фреон излегол надвор. Зголемената струја сигнализира дека не се гасовит, туку течен фреон, се доставува до влезот на компресорот, што може да биде предизвикано од премногу ниска надворешна температура или нечисти филтри на внатрешната единица. Така, сензорот за струја на компресорот може значително да ја подобри сигурноста на климатизерот.
Автоматско одмрзнување. Кога надворешната температура на воздухот е под +5 ° C, надворешната единица на климатизерот може да се покрие со слој мраз или мраз, што ќе доведе до влошување на размената на топлина, а понекогаш дури и до распаѓање на вентилаторот од ударот на сечилата на мразот. Што и да се случи, системот за контрола на климатизерот ги следи условите на неговото работење и, доколку постои ризик од замрзнување, периодично се вклучува системот за автоматско одмрзнување (климатизерот работи 5-10 минути во режим на ладење без да го вклучите затворениот простор вентилатор на единица, додека разменувачот на топлина на надворешната единица се загрева и се топи) ...
Заштита од ниска температура. Категорично не се препорачува вклучување на неприлагодена климатизација при негативни надворешни температури. За да се спречат дефекти, некои модели на климатизери автоматски се исклучуваат ако надворешната температура падне под одредена ознака (обично минус 5 - 10 ° C).
Секако, заштитата на климатизерот не е ограничена на наведените системи, но ние ги разгледавме оние системи чие присуство е многу пожелно со цел климатизерот да се грижи за вас, а не вие ​​за климатизерот .
Растојание помеѓу надворешните и внатрешните единици на климатизерот
Меѓу единичното растојание е од голема важност, како за трошоците за инсталирање на климатизерот, така и за неговиот век на траење. Ова растојание се одредува според должината на меѓуедничките комуникации - бакарни цевки и кабли. Стандардната инсталација обично вклучува патека од 5 метри - во повеќето случаи ова е сосема доволно. Во принцип, максималната должина на патеката за домашни климатизери е 15 - 20 метри, меѓутоа, не е препорачливо да користите патека со оваа должина од повеќе причини. Прво, трошоците за инсталирање на климатик значително се зголемуваат - за 15 - 20 долари за секој дополнителен метар на комуникациите, и ако се бара да се канализира wallид, тогаш вкупната цена на секој дополнителен метар може да се зголеми на 40 - 50 долари. Второ, со зголемување на должината на трасата, моќноста на климатизерот се намалува и оптоварувањето на компресорот се зголемува.
Ако е потребно да користите патека поголема од 15 - 20 метри, на пример, кога поставувате надворешна единица на покривот на зграда, тогаш ќе мора да користите не климатик за домаќинство, туку полуиндустриски систем. Така, VRV системите овозможуваат растојанието на блоковите од 100 метри со висина од 50 метри, но цената на таквите системи е многу поголема.
Влијание на температурата врз работата на климатизерот
Правилно избраниот климатик е во состојба да воспостави и одржува пријатна температура на воздухот во просторијата - обично од +18 ° C до +28 ° C. Потешко е со надворешната температура. За режим на ладење: долната граница е од -5 ° C до +18 ° C за различни модели, горната граница е околу +43 ° C. За режим на греење: долната граница е од -5 ° C до +5 ° C за различни модели, горниот е околу +21 ° C. Значително ширење на долната граница на температурата се објаснува со фактот дека за да се обезбеди нормално функционирање на климатизерот во широк температурен опсег, потребно е да се инсталираат дополнителни сензори и го комплицираат колото на климатизерот, а тоа ја зголемува неговата цена. Ако планирате да го вклучите климатизерот за ладење кога надворешната температура на воздухот е под +15 ° C, тогаш ве советуваме да обрнете внимание на опсегот на работа на избраниот модел. Опсегот на работна температура секогаш е означен во техничките каталози или во упатството за употреба. Работењето на климатизерот на температура под дозволената температура доведува до нестабилно работење и замрзнување на ладилникот на внатрешната единица, како резултат на што може да капе вода од климатизерот.
Ако надворешната температура падне под -5 ° C, тогаш силно не се препорачува да го вклучите климатизерот. На ниски температури, физичките својства на фреон и маслото од компресорот се менуваат. Како резултат, при стартување, ладниот компресор може да се заглави и ќе мора да се замени. Но, дури и во случај на успешно стартување, абењето на компресорот ќе биде значително поголемо од дозволеното. Затоа, работењето на климатизерот во зима неизбежно ќе доведе до откажување на компресорот во рок од 2 - 3 години. Покрај тоа, при ниски температури, дупката за одвод на цревото за одводнување се замрзнува и, кога работи за ладење, целиот кондензат почнува да тече во просторијата.
Сепак, не е сè лошо. Многу производители имаат климатизери прилагодени на зимските услови.
Како заклучок, еве неколку мали практични препораки:
Моќта на климатизерот се одредува врз основа на пресметката и не зависи од нашите желби и преференции. Обид да заштедите пари и да купите климатик со помала моќност може да се оправда само со мало (10 - 15%) отстапување од пресметаната вредност.
Избор на климатик со можност за загревање на воздухот и трошење дополнителни 100-150 американски долари, можете да се загреете во есен и пролет, додека заштедувате 65% електрична енергија. Сепак, запомнете дека за истите пари можете да купите добар грејач што ќе може да се загрева дури и во зима. Според статистичките податоци, „ топлите “ климатизери се купуваат неколку пати повеќе од „ студените “.
Климатик на фреон безбеден за озон има цена од 10-15% повисока во споредба со сличен модел на фреон R-22, а трошоците за инсталирање на ваков климатик се зголемуваат за 20-30%. Во исто време, употребата на фреон безбеден за озон, на кој било начин не влијае на потрошувачките својства на климатизерот.
Инвертерниот клима уред заштедува до 30% електрична енергија, попрецизно ја одржува поставената температура и прави помалку бучава. Во исто време, многу потешко е да се произведе. Затоа, не препорачуваме да купувате инвертори на " популарни " брендови. Подобро е да се купи обичен климатик од првата или втората група за истите пари - ќе биде посигурен.
Бидејќи не постои можност за вентилација на воздухот во климатизерите за домаќинства, потребен е систем за вентилација за напојување за да се создадат удобни услови во климатизирани простории. Во спротивно, ќе мора периодично да отворате прозорец за да ја проветрите просторијата.
Функциите на потрошувачите на сите климатизери се приближно исти, затоа, при изборот на климатик, подобро е да се обрне внимание на неговата сигурност и присуството на системи за заштита од неправилно работење и неповолни надворешни услови.
Современите климатизери за домаќинства имаат доволно ниско ниво на бучава што, во повеќето случаи, не обрнуваат внимание на овој параметар.
Ограничувањата на температурниот опсег на надворешниот воздух, својствени за сите ефтини климатизери, не играат голема улога во домашните услови, бидејќи во режимот на ладење климатизерот се користи само ако температурата надвор од прозорецот надминува 20 ° C. Ако ви треба стабилно работење на климатизерот во широк температурен опсег, тогаш подобро е да изберете модел специјално прилагоден на зимските услови.
Кога планирате поставување единици на сплит-систем, обидете се да ја минимизирате должината на меѓу-единичните комуникации. Во типична верзија на инсталацијата на климатизерот (надворешната единица е под прозорецот, внатрешната единица е близу до прозорецот), должината на трасата не надминува 5 метри. Ако должината на патеката е поголема од 7 метри, тогаш се препорачува да не се користат „ буџетски “ климатизери.

Како да изберете климатик?
Како да изберете климатик?
Како да изберете климатик?
Како да изберете климатик? Како да изберете климатик? Како да изберете климатик?Home | Articles

December 3, 2022 19:11:46 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting