Како да изберете замрзнувач?

Од самиот почеток, забележуваме дека не зборуваме за замрзнувачи, туку за замрзнувачи. Замрзнувачот е составен дел од фрижидерот. Замрзнувачот е посебен замрзнувач дизајниран за долгорочно складирање на големи количини храна. Треба да се напомене дека на секое семејство не му треба замрзнувач.
Во моментов, на домашниот пазар се претставени фрижидери, во кои замрзнувачите се многу пространи и ги задоволуваат потребите на повеќето купувачи. Па, за кого се создадени замрзнувачи? Простран замрзнувач има потреба од луѓе кои не можат да си дозволат дневна основа да одат во продавница и да ги купуваат производите не повеќе од еднаш неделно (но сакаат во нивниот дом секогаш да беше нешто за јадење во „ случајот на нуклеарна војна “), како и како куќички, ангажирани во зимски набавки.
По првичната обработка, препорачаната количина на производот се става во претходно подготвени пластични кеси (обично од 200 до 600 гр.). Кесите се запечатени така што во нив останува што е можно помалку воздух (помеѓу бобинки, делови од производот, парчиња), обележани (име на производ, рок на траење) и ставени во замрзнувачот.
Како да се одреди потребниот волумен?
Се разбира, сè зависи од вашите секојдневни навики. Типично, капацитетот на замрзнувачот за чување храна е 50 литри по лице. Некои се навикнати да купуваат големи количини намирници еднаш неделно, додека други претпочитаат да купуваат мали количини намирници дневно. Ако сте навикнати на замрзнување на зеленчук и овошје, тогаш вашиот замрзнувач треба да биде поголем. Ако нема да направите вакви залихи, а месото или пилешкото се појавуваат во замрзнувачот само повремено, тогаш 50 литри. волуменот е сосема доволен.
Функции на замрзнувачот
Секоја храна може да се остави задолжена за модерен замрзнувач. Благодарение на системот Не-мраз, тој не треба да се одмрзнува. Тој ќе се погрижи за заштеда на електрична енергија. Одлично се вклопува со кујнски мебел. Многу удобен додаток е присуството на ладни акумулатори во замрзнувачот. Во случај на прекин на струја, овие батерии ќе ја одржат температурата на замрзнувачот во замрзнувачот 9-24 часа (во зависност од моделот).
Ако порано фреон се користеше како ладилно средство, сега тие користат еколошки хемиски соединенија R-134a и R-600a.
Производителите на современи замрзнувачи настојуваат да создадат оптимални услови за складирање храна, за што се вклучени најновите технолошки достигнувања. Секој нов модел е опремен со сите нови опции и има многу убави карактеристики.
Скоро на секој панел на замрзнувачот има регулатор на температура и индикатор, прекинувач за режим и индикатори за боја. Зелена - симбол на работниот статус на складирање, жолтото значи режим на брзо замрзнување, црвено значи висока температура или отворена врата (во некои модели, овој индикатор е дополнет со звучен сигнал).
Треба да се има на ум дека со текот на времето, индикаторите може да почнат да покажуваат пониска температура отколку што реално. Затоа, еднаш годишно, нивните податоци мора да бидат проверени со податоците на некој друг (точен) термометар. Понекогаш панелот го означува режимот "E" (на пример, тој е достапен во скоро сите модели на BOSCH). Ова е режим на заштеда на енергија што се користи кога замрзнувачот е само половина полн.
Методот на брзо замрзнување ви овозможува да зачувате максимум хранливи материи и витамини. Покрај тоа, ако храната замрзне веднаш, во нив не се формираат ледени кристали, кои ја кинат мембраната на клеточното ткиво, како што е случај со постепено ладење. Неопходно е да го вклучите режимот за брзо замрзнување 5 часа пред да ставите храна во замрзнувачот. Компресорот работи постојано и температурата во комората ќе падне. После тоа, можете да ставите свежа храна - тие брзо ќе замрзнат и не ги загреваат веќе зачуваните залихи со нивната топлина. По 24 часа, вклучете го режимот "Складирање".
Постојат замрзнувачи со две оддели: едниот оддел работи како и обично, другиот е дизајниран за брзо замрзнување. Таквите уреди имаат два компресори, што е ретко за замрзнувачите. Методот за брзо замрзнување бара дополнителна потрошувачка на енергија. Покрај тоа, во овој режим, компресорот работи без запирање, што го забрзува неговото абење.
Замрзнувачите се достапни во форма на ормани, ормани и гради.
Замрзнувачи-ормари
Тие достигнуваат висина од 2 m и ширина од 60 cm, зафаќајќи релативно мала површина. Големиот употреблив волумен (до 280 l) ви овозможува да складирате многу производи во нив. Орманите имаат неколку нивоа, дизајнирани во форма на фиоки за извлекување или полици со врати. Пиктограмите на предните панели го означуваат препорачаниот рок на траење на различните производи. Некои модели имаат посебни послужавници за замрзнување на бобинки, овошје и зеленчук. Плодовите се поставуваат на послужавник и се ладат рамномерно без замрзнување едни на други.
Замрзнувачи-постаменти
Тие добро се вклопуваат во кујнскиот мебел, тие можат да се инсталираат под работна површина или која било друга работна површина. Обично тие имаат мал волумен и 3-4 прегради.
Замрзнувачи-лари
Издолжена и отворена. Удобно е да замрзнете големи делови од месо или риба во таков контејнер. Честопати, корисниот волумен на градите е многу поголем од обемот на шкафовите и достигнува околу 370 литри. Најновиот модел на замрзнувач на градите има димензии 850 * 1560 * 600 см и тешко може да ползи низ вратата. Во суштина, замрзнувачот на градите е подвижна визба во вашиот стан. Може да се постави на чардак или балкон, а студот ќе остане дури и на температури на околината до +40 ° С.
Забележлив недостаток на уредите од овој тип е тоа што градите се доволно длабоки и не е секогаш погодно да се извлекува храна од нив. Точно, за складирање на спакувани производи, многу модели обезбедуваат специјални кутии и корпи за бесење. Покрај тоа, може да се користат и приклучни партиции. Поради нивниот дизајн, ефективна топлинска изолација и добро лоцирано коло за ладење, градите се поекономични од вертикалните замрзнувачи (можат да соберат повеќе храна на литар волумен). За време на прекин на електричната енергија, тие остануваат ладни долго време. Сепак, во секојдневниот живот, тие не добија многу дистрибуција. За нашите мали кујни, замрзнувачот-градите е премногу гломазен.
Неколку совети
Замрзнувачот мора да се полни до степен да не се попречува слободната циркулација на воздухот, што обезбедува униформно ладење на сите полици и во сите прегради. Замрзнати овошни клинови и бобинки може да се користат како украсни коцки мраз. За да го направите ова, тие се ставаат на послужавник и се замрзнуваат претходно, а потоа се пакуваат во вреќи за длабоко замрзнување. Со овој метод, бобинки не се замрзнати и секоја се чува одделно.
Подобро е потоа да го чувате месото исечено на парчиња со потребната големина, и рибата - излупена и цела. Храната што содржи желатин не треба да се става во замрзнувач.
Не се препорачува замрзнување краставици, банани, ротквици, зелена салата, џем, јајца, млечни производи, сирења со малку маснотии.
Во замрзнувачот, истовремено можете да лежите од 4 до 10 кг свежа храна и да замрзнувате 18-36 кг на ден. Но, сè има своја граница. Не преоптоварувајте ја машината за ладење, инаку може едноставно да не успее.
Не ризикувајте да ставате пијалоци во стаклени садови во замрзнувачот - тие можат да пукнат. Ставете ја целата храна во фрижидер на собна температура пред да ја ставите во просторот за готвење.
Замрзнувачот не сака да биде во близина на шпорет (и бензин и електричен) и изложеност на директна сончева светлина. Откако режимот за брзо замрзнување ја заврши својата работа, не заборавајте да го вратите замрзнувачот во нормална состојба на работа. Во спротивно, компресорот ќе пропадне и ќе изгори.
Среќен шопинг!

Како да изберете замрзнувач?
Како да изберете замрзнувач?
Како да изберете замрзнувач?
Како да изберете замрзнувач? Како да изберете замрзнувач? Како да изберете замрзнувач?Home | Articles

November 28, 2022 03:21:58 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting