Како да изберете е-книга

Оваа е-книга прикажува зачувани текстуални датотеки од различни екстензии на екранот и заменува обична книга од хартија. Откако ќе го прочитате овој материјал, можете да одговорите на прашањето: како да изберете е-книга?
Електронските книги имаат неоспорна предност во однос на книгите со хартија; во еден уред, можете да акумулирате многу мегабајти текстуален материјал. Електронската верзија е лесна за читање, за разлика од ЛЦД-колегите. Текстот е оптимален за читање и самиот уред не бара полнење долго време. Друг плус е големината на уредот. Како по правило, е-книгите се многу помали од нивните хартиени колеги и тежат многу помалку.
Следно, ќе ги разгледаме главните разлики помеѓу е-книгите.
Големина на екран
Е-книгите условно може да ги поделите според големината на екранот на:
- стандардна, со дијагонала на екранот од 6-7 инчи
- компактна, нивната дијагонална големина е 5 инчи
- големи книги со дијагонала од повеќе од 8 инчи
Ако сакате удобно да ги согледате информациите, односно да го видите текстот во цел пасус, со голем фонт, тогаш треба да обрнете внимание на големите книги, ако ви е важна компактноста на формата, тогаш можете да ја занемарите големината и изберете помала дијагонала.
Обрнете внимание на резолуцијата на екранот, минималната прифатлива резолуција е 480х800 пиксели.
Тип на екран
Денешните модели на е-книги почесто се произведуваат со екрани на допир, бидејќи купувачите ги претпочитаат. Вреди да се напомене само дека екраните на допир се почувствителни на надворешни влијанија отколку конвенционалните.
Дисплеј во боја
Екраните во боја не се ништо ново во е-книгите. Постојат 2 вида екрани, колор Е-мастило и ЛЦД-дисплеи.
Првите не испуштаат светлина, тоа е, ако на таков екран не свети ламба или сончева светлина, тогаш за жал, нема да видите ништо на неа. Позитивно, потрошувачката на енергија на таков екран е значително помала од онаа на нејзините LCD-колеги, но има уште позначајни недостатоци, на пример, латентност при вртење страници и избледени бои.
LED дисплеите се истата технологија што се користи во повеќето денешни уреди, мобилни телефони, таблети, телевизори и други уреди. ваквите екрани имаат позадинско осветлување и читањето книги ќе се одвива без тешкотии, дури и во целосен мрак, дури и во светло. Квалитетот на сликата на нив е значително поголем отколку во претходниот случај. Меѓу недостатоците, може да се издвои поголем негативен ефект врз очите и брза потрошувачка на батерија поради енергетското интензивно осветлување.
Големина на меморија
Вградена меморија книги Таа е присутна во која било е-книга и ќе биде доволно за вас да вчитате цела мала библиотека. Сепак, побарајте повеќе меморија бидејќи ќе мора да гледате илустрациони книги, па дури и видеа.
Меморија што може да се прошири. Сите електронски мобилни уреди, вклучително и е-книги, имаат слотови за проширување. Најчестиот формат за експанзиони картички е SD и microSD.
Максимална големина на меморија. Денешните уреди прилично добро прифаќаат мемориски картички до 32 GB. Овој волумен ќе ви биде доволен за сите видови забава, од преземање музика, филмови и книги.
Продолжување на датотека
Една од важните точки е можноста за читање книги со различни наставки. Најпопуларните формати на книги им се познати на сите, тоа се html, txt, rtf, pdf, fb2. Вреди да се напомене дека и покрај поддржаната можност за читање на PDF-формат, ќе мора тешко да ги прочитате овие документи, прво, неколку уреди можат правилно да прикажуваат датотеки со ваков обем на оваа наставка и истовремено да ја зачуваат читливоста на текст, и второ, овој формат воопшто не постои за читање по е-пошта книги, а екранот на е-книги е многу помал од А4.
Архиви со патент. Многу современи книги лесно можат да отворат датотеки од архивите на оваа наставка. Најпопуларните се книгите на компанијата PocketBook. Совршено се справуваат со DJVU, DOC, TCR, EPUB и сите горенаведени додатоци на датотеки.
Репродукција на музички датотеки. Без исклучок, сите модели на сите производители совршено го разбираат форматот на музика MP3, многу модели имаат излез за слушалки и звучници, обрнете внимание на оваа точка при изборот, користејќи ја наставката MP3 не само што можете да читате, туку и да слушате аудио датотеки.
Прегледување фотографии и слики. Најчестиот формат на слика е Jpeg. Е-книгите не го разбираат само овој формат, туку и gif, png, tiff и bmp.
Дополнителни функции.
Диктафон. Неговото присуство не е задолжителна функција за е-книга, но ако треба да забележите какви било мисли или важни точки за време на прес-конференција или предавање, тогаш не можете без диктафон.
Wi-Fi. Потребно е присуство на модул за безжична комуникација за преземање книги. Обрнете внимание на овој детал при изборот.
Ергономија на уредот
Можете да го процените управувањето со е-книга само држејќи ја во ваши раце. Немојте да бидете мрзливи да патувате низ компјутерските супермаркети во вашиот град и да откриете што ви е попогодно, како се лоцирани контролните копчиња или лизгањето, бидејќи сте индивидуални, а што ќе изгледа грдо или непријатно за една личност оптимално на друг.
Обрнете внимание на овие точки при изборот на вашата е-книга. Со среќа!

Како да изберете е-книга
Како да изберете е-книга
Како да изберете е-книга
Како да изберете е-книга Како да изберете е-книга Како да изберете е-книгаHome | Articles

December 3, 2022 03:31:42 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting