Како да изберете добра машина за перење?

До неодамна, миењето беше кошмар за поголемиот дел од женската популација во нашата земја. Се разбира, тогаш машините за перење веќе постоеја, но работата со нив беше чист кошмар! Дека имало само уред за стегање во форма на два валјаци на „ женска “ влечна сила! И затоа, веднаш по појавувањето на нашиот пазар на полноправни автоматски машини за перење, неверојатната популарност веднаш падна врз нив. После неколку години , имаше толку многу модели од сите видови „ подлошки “ што стана многу тешко да се избере оној што ви треба. Сè е различно: количината на натоварена алишта, видот на грејниот елемент ... На кратко, за да го направите вистинскиот избор, треба да разберете барем малку теорија.
Број на програми
Колку повеќе програми, толку поразновидната алишта може да се мие во машина. На пример, повеќето машини можат да мијат волнени и синтетички предмети користејќи специјални програми.
Максимална брзина на вртење
Колку повеќе револуции, толку се суши вртењето. Се смета дека нормалниот број на вртежи е приближно еднаков на 850 вртежи во минута.
Енергетска класа
Класата на потрошувачка на енергија е поставена во зависност од количината на енергија потрошена од машината за перење. Најдобра изведба за модели на класи А, Б; медиум - C, D, E; најниски се Ф, Г.
Час за миење
Овој параметар одредува колку добро ќе се измие алиштата. Најдобра изведба за модели на класи А, Б; медиум - C, D, E; најниски се Ф, Г.
Спин-класа
Зависи од максималната брзина на вртење и го карактеризира степенот на преостаната влага на веќе измиените алишта. Најдобра изведба за модели на класи А, Б; медиум - C, D, E; најниски се Е, Г.
Вчитување на тапанот
Максималното оптоварување се движи од 3 до 7,2 кг. За семејство од 5 ч, оптоварување е 5 кг. Колку е поголем капацитетот на тапанот, толку поретко го миете и помалку ќе се потрошите енергија.
Асортиман на асортиман на машини за перење
Сите автоматски машини на пазарот се поделени во две големи класи - машини за перење напред и вертикални машини за перење. Предните машини за перење се многу пошироки и попопуларни во Русија. Да почнеме со тоа.
Модели со целосна големина
Машините со целосна големина се во асортиманот на скоро секој производител. Исклучок е Еврособа. Исклучително компактни машини се произведуваат под оваа марка.
Покрај тоа, кај некои производители, на пример, Miele, AEG, Asko, нема да најдете машини со намалени големини. И, ова не може да се припише на недостатоците на овие фирми, бидејќи нивните производи се наменети за луѓе со високи примања и без проблеми со домувањето. Целосната должина се смета за модел, чии димензии - " Висина X Ширина X Длабочина " ( HxWxD) - стандарден дел од 85x60x60 см Под. " Ширина " го разбираат оној дел од машината на која се наоѓа контролната табла и отворот за полнење под на " длабочина " - растојанието од предните панели на ѕидот.
Забележете дека длабочината на машините со целосна големина се движи од 53 до 62 см.
Тесни машини за перење
Тесни машини се оние чија длабочина е 39-45 см. Тесните машини за перење се во асортиманот на повеќето производители: Ардо, Аристон, Беко, Бош, Кенди, Електролукс, Ханза, Хувер, Индезит, Кајзер, ЛГ, Самсунг, Сименс, Вител , Зануси ...
Вчитувањето во тесни машини за перење се движи од 4 до 5,5 кг, во зависност од марката.
Супер тенки машини за перење
Автомобилите со длабочина од 32-35 см се сметаат за супер-тешки.Таквите модели се најдобро решение за проблемот со слободен простор. Бројот на производители кои произведуваат супер-тешки машини се зголемува секој ден. Денес тоа се: Беко (35 см), Индесит (34 см), ЛГ (34 см), Самсунг (34 см), Вител (34 см), Ардо (33 см), Кенди (33 см), Електролукс (32 см) ), Зануси (32 см). Минималната длабочина е означена во заградите.
Како што можеме да видиме, нај " витки " автомобили се претставени од марката Зануси (модели FLV 504/704/904 NN) и Electrolux EWS 1105.
Супер тенки модели имаат намален волумен на оптоварување, што е сосема природно со намалување на волуменот на машината и, следствено, на тапанот. Товарење во супер тенки машини - 3,5 кг (скоро сите модели) и 4 кг (Беко и Вител). Како што се намалува големината на машината за перење, волуменот на барабанот се намалува, што, пак, влијае на квалитетот на миењето. Како по правило, моделите со намалени големини имаат пониски карактеристики (пониски класи на перење, поголема потрошувачка на енергија, итн.) Ова се однесува на сите, вклучително и на производителите од висока класа. Постојат исклучоци: на пример, LG тврди дека нејзините три реда машини за перење со различна длабочина (34/44/54 cm) се разликуваат само во обемот на оптоварување (3,5 / 5 / 6kg), а другите карактеристики се исти, во особено, часовите за перење и потрошувачката на енергија, збир на програми.
Компактни машини за перење
Машините за перење се нарекуваат компактни, во кои сите димензии се намалуваат. Но, најважниот индикатор е висината, која не надминува 70 см (наспроти вообичаените 85 см), затоа што во повеќето случаи овие машини се инсталираат под мијалникот. Од горе наведените производители, компактните машини со предно полнење произведуваат Candy (Aquamatic серија со димензии (70х50х43 см), Електролукс (висина 67 см) и Зануси (висина 67 см).
Единствениот производител на компактни машини со врвно полнење е Аско (серија на компакти), висината на овие машини е 68 см.
Машини за перење со врвно полнење
Според статистичките податоци, во Русија, машини со вертикално оптеретување - 25% наспроти 75% од машини со фронтално вчитување. Стандардните димензии на вертикалната машина за перење се 90x40x60 см. Машините со врвно полнење можат да имаат или хоризонтален или вертикален тапан. Машините за врвно полнење се достапни во опсегот на AEG, Ardo, Ariston, Bosch, Candy, Electrolux, Gorenje, Hoover, Indesit, Kaiser, Miele, Whirlpool, Zanussi. Одделно, ја забележуваме фирмата Брант, која е специјализирана за производство на машини за перење само со вертикално полнење.

Како да изберете добра машина за перење?
Како да изберете добра машина за перење?
Како да изберете добра машина за перење?
Како да изберете добра машина за перење? Како да изберете добра машина за перење? Како да изберете добра машина за перење?Home | Articles

November 26, 2022 21:17:43 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting