Како да изберете аспиратор?

Аспираторот е полноправно " жител " на модерен стан. Ако тие често готват во семејство, тогаш не можете без овој уред. Не сакате новореновираната кујна да го изгуби својот сјај за една година, нели? Одговорот е очигледен, и ако е така, ќе мора да се грижите за борбата против маснотиите и саѓите. Можете, се разбира, да организирате општо чистење по секое готвење, но подобро е да купите качулка. Како да не бидете во заблуда при изборот на овој уред - ќе научите од нашиот материјал.
Пред да купите нешто од апарати за домаќинство, препорачливо е барем генерално да нацртате како работи. Аспираторот не е исклучок. За среќа, овој уред е едноставен, така што нема да биде потребно многу време да се научи.
Главната задача на аспираторот е да ги заштити таванот, мебелот и апаратите во кујната од саѓи и маснотии што се таложат на нив. Чистењето на воздухот од непријатни мириси кои често се појавуваат во процесот на кулинарско вештерство е исто така дело на нејзиниот живот. Покрај тоа, аспираторот служи и за осветлување на работната маса во кујната. Се разбира, модерните аспиратори изгледаат доволно привлечни што можат добро да ја украсат кујната. Во принцип, уредот е еден, но има многу предности.
Дизајнот на кујнски аспиратор е како што следува: тело изработено од метал или пластика, понекогаш со дрвени или стаклени влошки, мотор (понекогаш два) и филтри за чистење на влезниот воздух.
Тип на конструкција
Во зависност од местото на инсталација, самиот аспиратор е произведен во соодветно куќиште и има некои други технолошки карактеристики. Според видот на конструкцијата, аспираторите можат да се поделат на:
Островските аспиратори се прицврстени на таванот над работната површина. Потребата од островска хауба се јавува ако шпоретот е во центарот на кујната или не се придружува на кој било од theидовите (според локацијата, шпоретот е еден вид „ остров “ - оттука и името на аспираторите).
Монтиран на Wallид (купола или камин) Ова е најчестиот вид на аспиратори, дизајнирани за монтирање на wallид. Тие се направени во купола, пирамидална, правоаголна и друга форма.
Аголни аспиратори Овој тип се однесува на wallидни аспиратори, чија обвивка е оптимизирана за инсталација во еден агол од просторијата.
Вградени аспиратори Видот на аспираторот е дизајниран да се инсталира во долниот дел на висечки ормар над шпоретот. Честопати, таквите аспиратори имаат панел за извлекување, кој е дизајниран да ја зголеми областа за внес на воздух. Повеќето кујни се со мала големина, така што таквите вградени качулки ви овозможуваат да го зголемите работниот простор.
Циркулира и тече
Според видот на прочистување на воздухот, аспираторите можат да се поделат на циркулирачки и проточни. Многу современи модели на аспиратори можат да работат и во режим на проток и во режим на кружење.
Циркулирачките аспиратори го прочистуваат воздухот што го влечат со систем за филтрирање и го враќаат назад во просторијата, со што станот се одржува топол, што е особено важно во студената сезона. За почеток, воздухот поминува низ филтер за маснотии, кој задржува доволно големи честички како што се капки маснотии, производи за согорување итн. Таквите филтри можат да бидат и за еднократна употреба и за повеќекратна употреба. Филтрите за еднократна употреба обично се направени од полиестер за полнење, неткаен или хартија. Откако овие филтри ќе се затнат, тие мора да се отфрлат. Затоа, многу е поекономично да се користат акрилни или метални филтри за повеќекратна употреба. По филтерот за маснотии, воздухот конечно се чисти во филтер за јаглен. Овие филтри се за еднократна употреба и мора повторно да се купат бидејќи стануваат нечисти.
Позитивни:
Нема потреба од систем за вентилација на зграда.
Лесно се поврзува.
Загревање во ладно време.
Минуси:
Замена на филтрите за јаглен (бидејќи стануваат нечисти).
Ниска ефикасност на чистење. Без оглед колку се квалитетни филтрите, тие не го прочистуваат воздухот за 100%, најчесто оваа бројка е поблиску до 70%.
Препорачуваме циркулирачки аспиратори само ако има значителни потешкотии при поврзување на аспираторот со вентилационото вратило.
Методот на проток на чистење се заснова на отстранување на контаминиран воздух надвор од просториите. Овој тип е потежок за инсталирање, бидејќи ќе биде потребно дупчење на технолошки дупки во wallидот за да се поврзе со системот за вентилација. Но, во исто време, аспираторите кои користат метод на проток на чистење се многу поефикасни, бидејќи загадениот воздух ќе биде исфрлен целосно, а чистиот воздух ќе го замени.
Во хаубите за проток е инсталиран само филтер за маснотии. Потребно е така што слој маснотии не се акумулира на wallsидовите на хаубата и сечилата на вентилаторот, што може да доведе до откажување на електричните делови.
Видови филтри, нивно чистење и замена
Маснотиите или грубите филтри се од три вида:
Полнење, полиестер, неткаен или филтер за хартија се за еднократна употреба. На нивната површина има знаци што може да се видат преку заштитната решетка на телото на аспираторот. Замената се врши кога ознаките престануваат да се појавуваат на површината на филтерот;
акрилните филтри се нарекуваат филтри за повеќекратна употреба. Периодично, околу еднаш месечно, тие треба да се мијат во топла вода и сапуница. Во овој случај, не е потребно силно да се исцеди филтерот, бидејќи може лесно да се оштети;
алуминиумските филтри исто така може да се користат повеќекратно. Како што се валка, околу еднаш месечно, таквиот филтер мора да се чисти со средство за одмастување или да се стави во машина за миење садови. Бидејќи алуминиумскиот филтер обично се состои од неколку тенки слоеви на перфориран алуминиум, мора да се ракува внимателно за да не се оштети неговата површина.
Јаглеродните филтри се составени од активен јаглен. Тие се за еднократна употреба и треба да се заменуваат приближно на секои 4-6 месеци. Точното време на замена на филтерот треба да го наведе производителот на аспираторот. Нагласуваме дека сите филтри мора постојано да се следат, бидејќи запушената површина на филтерот за време на активната употреба на хаубата драстично ќе ги намали работните перформанси и ќе го зголеми оптоварувањето на моторот, што може значително да го намали работниот век на хаубата.
Капацитет на екстракција
При избор на качулка, треба да обрнете внимание на таков параметар како пропусна моќ или перформанси на хаубата. Овој параметар го покажува волуменот на воздухот што аспираторот може да го помине низ себе по единица време. Се мери во кубни метри воздух на час. За да се пресмета овој параметар, постои следнава формула:
Продуктивност = (волумен на просторијата) x (курс на размена на воздух).
Нема да ви биде тешко да го пресметате волуменот на просторијата со множење на површината на кујната со висината на таванот. За поголема точност, волуменот што го зафаќа кујнскиот мебел може да се одземе од добиениот волумен.
Стапката на размена на воздух е вредност што го одредува бројот на промени на воздухот во просторијата на час. За оптимална размена на воздух, овој параметар треба да биде еднаков на 12.
Меѓутоа, во секој случај, подобро е да се избере хауба со маргина на изведба, бидејќи постојаното работење со максимална моќност во голема мера ќе влијае на работниот век. Покрај тоа, аспираторот ќе направи прилично силен звук со максимална брзина. Покрај тоа, ако воздушниот канал изграден за хаубата има свиоци, ова ќе создаде дополнително оптоварување на хаубата. Како што веќе споменавме, бидејќи филтрите се валкаат, перформансите на екстракција исто така се намалуваат, што исто така мора да се земе предвид.
Оваа формула е само за водство. Така, на пример, во кујна на мала област, концентрацијата на штетни материи за време на активното готвење може многу брзо да се приближи до критичните вредности. За да го избегнете ова, можеби ќе треба подетално да ги разгледате качулките, чија изведба е 1,5-2 пати поголема од препорачаната.
Димензии и ниво на бучава
При избор на големини, потребно е да се изгради на големината на шпоретот. Значи, ширината на аспираторот мора да биде поголема или еднаква на ширината на плочата, тогаш тој ќе го фати целиот проток на воздух со испарливите материи содржани во него. Стандардните ширини на хаубата се 50, 60 и 90 см.
Нивото на бучава се мери во децибели. Така, на пример, бучава од 40 dB е споредлива со тивок човечки говор на растојание од неколку метри, а 60 dB ќе може да се спореди со нивото на човечки говор на растојание од околу 1 m. Просечното ниво на екстракти на максималната моќност е приближно 60-70 dB. Бидејќи луѓето често можат да поминуваат многу време во кујната, бучавата може да има многу негативно влијание врз расположението на една личност. Ако сакате да го избегнете ова, тогаш треба да обрнете внимание на хаубите со два вентилатори и висококвалитетни електрични мотори.
Контрола
Како главни контроли за хаубата, можете да ги издвоите прекинувачот за електричен мотор, регулаторот за брзина и осветлувањето. Контролорот за брзина е корисен во смисла дека не е секогаш потребно да се користи аспираторот со полн капацитет. И во случаи кога тоа е навистина потребно, турбо-режимот ќе биде корисен (го нема во сите модели).
Самото вклучување може да биде со копче, осетливо на допир или електронско.
Наједноставниот тип е контрола на копчето, која се состои од група прекинувачи лоцирани на предниот панел на хаубата. Во зависност од одредена задача, потребно е да го вклучите или исклучите посакуваниот прекинувач.
Со исклучување базирано на допир, наместо големи прекинувачи, има мали копчиња што се вклучуваат со лесно притискање на копчињата. Во овој случај, копчето е на ниво на панелот и не е вдлабнато во него, што ќе има корисен ефект врз леснотијата на чистење на аспираторот. Предностите на таквото управување вклучуваат прекрасен изглед.
Најскапата контрола е електронска. Значи, електронската единица ви овозможува да поставите различни режими на работа на хаубата во одредени временски интервали. Покрај тоа, овие аспиратори имаат голем број дополнителни функции. На пример, автоматско зголемување на капацитетот на аспираторот кога воздухот е силно загаден. Автоматско вклучување при готвење. Вклучување на осветлувањето кога некое лице се приближува до шпоретот, индикатор за затнување на филтерот и многу повеќе. Се разбира, лесно можете да направите без сето ова, но сите дополнителни функции додаваат многу предности на таквиот критериум како лесна употреба.
Функцијата за вклучување ќе биде корисна: ги остава вентилаторите вклучени уште 10 минути откако веќе е исклучена хаубата. Ова обезбедува конечно прочистување на воздухот по завршувањето на готвењето. Друга опција не е помалку корисна - режим на интервал. Аспираторот автоматски се вклучува со мала моќност на секој час, а со тоа се обезбедува дополнителна вентилација во просторијата.
Како што можете да видите, не е толку тешко да сфатите кој аспиратор е подобар за вашата кујна. Главната работа е да се земат предвид неколку основни параметри. Откако го направивте ова, ќе добиете одличен уред, чии придобивки е чудно да се зборува, ако не сакате да имате зачаден таван и мрсен кујнски мебел и апарати. Цената на аспираторите е различна. Постојат економични модели, а има и уреди со вградени радија, телевизори, со можност за поврзување со компјутер, користејќи скапи материјали при украсување. Изборот е твој.

Како да изберете аспиратор?
Како да изберете аспиратор?
Како да изберете аспиратор?
Како да изберете аспиратор? Како да изберете аспиратор? Како да изберете аспиратор?Home | Articles

December 8, 2022 01:08:20 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting