Избор на ладилник: Кој систем за одмрзнување е подобар?

Производителите на ладилници се борат да ја надминат конкуренцијата. На кои трикови не прибегнуваат: креирајте модели со неверојатни дизајни, излезете со нови функции. Сето ова со една цел - да привлече купувачи. Огромен избор на различни модели ги воведува посетителите во трговскиот центар во ступор, од такво изобилство тешко е да се издвои еден модел. Оваа статија ќе зборува за системи за одмрзнување на ладилници, откако ќе го прочитаат материјалот, читателите ќе можат да разберат кој уред за складирање храна е посоодветен за нив.
Кога купувате фрижидер, еден од најважните критериуми е методот на одмрзнување на уредот. Постојат три главни технологии за овој процес:
1. капе;
2. комбиниран;
3. антена, попозната како „Без мраз“.
Главната цел на овие системи е да спречат формирање на снежна кора на површините на одделите за замрзнување и ладилник. Иако не може да влијае на работата на моторот или другите елементи на уредот, неговото присуство го нарушува преносот на топлина помеѓу зачуваните производи и уредот за испарување. Поради ова, режимот на замрзнување значително се влошува, се става зголемено оптоварување на моторот.
Систем капе
Овој метод на одмрзнување е дека кондензацијата се собира на задниот ид, ова се должи на температурната разлика помеѓу просторијата и фрижидерот кога ќе се отвори. Секој пат кога во овој момент топлиот воздух влегува во уредот, придонесувајќи за формирање на влага. Периодично, кога има пауза во работата на компресорот, течноста се влева во посебен сад, по што испарува. Во исто време, мразот не се формира во одделот за ладилник, но го има во замрзнувачот. Затоа, фрижидерот ќе мора периодично да се одмрзнува.
„Без мраз“
Опремата за ладење со ваков систем за одмрзнување користи присилна циркулација на воздухот, додека честичките од влага се отстрануваат од одделот за ладилник. Технологијата е добра во тоа што таложењето на мразот на нејзините wallsидови нема да се формира ниту во одделот за замрзнување. Ова е неговиот огромен плус. Бидејќи воздухот постојано се движи во внатрешноста на апаратот, храната се лади рамномерно и затоа има подолг рок на траење. Исто така постои и минус: производите, кои се постојано во " нацртот ", се сушат. Чувајте ги во херметички затворен сад.
Методите опишани погоре за одмрзнување на апаратите за домаќинство не се идеални, секој од нив има недостатоци, па производителите постојано бараа излез, обидувајќи се да го најдат најдобриот начин. Како резултат, беше одлучено да се создадат модели кои ги комбинираат обете опции. Ова ќе се дискутира подолу.
Комбиниран систем
Оваа технологија се користи само во скапи модели. Главната точка е како што следува: одделот за ладење се одмрзнува со систем капка по капка, а одделот за замрзнување се одмрзнува со присилна вентилација. Оваа имплементација нема недостатоци од гледна точка на потрошувачот. Постојат технички недостатоци: фрижидерот има повеќе блокови, како резултат на што се зголемуваат неговите трошоци.
Познавајќи ги овие карактеристики, полесно ќе можете да одлучите за избор на фрижидер. Кога давате предност на специфичен модел, не заборавајте да прашате за неговата класа за заштеда на енергија и капацитет - овие параметри се исто така важни.

Избор на ладилник: Кој систем за одмрзнување е подобар?
Избор на ладилник: Кој систем за одмрзнување е подобар?
Избор на ладилник: Кој систем за одмрзнување е подобар?
Избор на ладилник: Кој систем за одмрзнување е подобар? Избор на ладилник: Кој систем за одмрзнување е подобар? Избор на ладилник: Кој систем за одмрзнување е подобар?Home | Articles

December 3, 2022 08:36:50 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting