Зошто квалитетот на сателитскиот сигнал се влошува за време на дождот?

Еден од главните проблеми со приемот на сателитскиот сигнал е дожд, а во помала мера снег или град. Микробрановите сигнали се апсорбираат од дожд и влага, додека ураганските тушеви можат да го ослабат сигналот за значителна количина - од редослед од 10 dB. Малку поставки за примање можат да се справат со таквото слабеење, во тој случај сигналот на сликата може веднаш да се изгуби. Дури и умерените врнежи од дожд можат да ги ослабат сигналите за 2 до 3dB, што може да биде доволно за многу приемници да работат во бучни средини. Постојат следниве начини за решавање на овој проблем: попрецизно прилагодете ја антената, зголемете го дијаметарот на антената, инсталирајте почувствителен конвертер со низок шум.

Зошто квалитетот на сателитскиот сигнал се влошува за време на дождот?
Зошто квалитетот на сателитскиот сигнал се влошува за време на дождот?
Зошто квалитетот на сателитскиот сигнал се влошува за време на дождот?
Зошто квалитетот на сателитскиот сигнал се влошува за време на дождот? Зошто квалитетот на сателитскиот сигнал се влошува за време на дождот? Зошто квалитетот на сателитскиот сигнал се влошува за време на дождот?Home | Articles

December 8, 2022 02:03:05 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting