Зошто е потребна HDMI

Меѓу бројните влезови / излези достапни на сервисните панели на современата видео опрема, дефинитивно постои HDMI конектор. Всушност, овој брз интерфејс е иден стандард за нови плеери и дигитални телевизори.
Тие порано живееја поедноставно и скромно. Имаше еден влез за RF антена на телевизорот, на кој сè беше поврзано - UHF антени, обични антени и, кој ги имаше, видео рекордери. Она што се случи во 90-тите години на минатиот век со низа големи и мали научни и технолошки револуции се нарекува хаос. Беа користени многу видео технологии и секоја од нив бараше посебен влез на ТВ - RCA, S-Video, RGB, итн. Новата фаза во развојот на телевизијата беше обележана со појавата на дигитални ТВ панели. По серија обиди, се појави универзален дигитален интерфејс за пренос на слики со висока резолуција - HDMI (мултимедијален интерфејс со висока дефиниција).
Дигиталниот интерфејс HDMI се користи за пренос на медиумска содржина (и аудио и видео) од извор - ДВД плеер, сателитски приемник или декодер на дигитален ТВ. Податоците се пренесуваат без компресија преку еден кабел (за разлика од, на пример, компатибилниот DVI, кој работи само со слики).
Денес, HDMI стана фактички стандард за производство за пренос на аудио и видео содржина. Неодамна, се користи не само од познати производители на електроника за широка потрошувачка - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RAC), Toshiba, туку и од најголемите забавни компании - Fox, Universal, Warner Брос, Дизни итн. До крајот на оваа година се предвидува продажба на до 60 милиони уреди со HDMI конекција.
Програмерите тврдат дека главните причини за создавање на интерфејсот се лесна за употреба и висок квалитет на добиената слика. Самите корисници имаат различни мислења за оваа работа.
Општи својства
Несомнено, HDMI е прогресивна технологија. Последниот интерфејс од јуни 2006 година, верзија 1.3, обезбедува работа со фреквенција од 340 MHz (до 10,2 Gbps) - пред сè, ваквите индикатори се дизајнирани за идниот развој на HDTV форматот, но сега повеќето од капацитетите се во побарувачката по опрема и се користат за нивната намена.
Интерфејсот е идеален за работа со Blu-Ray и HD-DVD, конзоли за игри од следната генерација (XBOX 360, Playstation3) и модерни HDTV телевизори.
Интерфејсот е компатибилен со DVI наназад. Ова значи дека во теорија е можно да се гледа видео од DVI уред на HDMI телевизор и обратно.
HDMI поддржува поврзување на компјутери со потрошувачка електроника. Компјутер преку видео картичка може да се поврзе и со дигитален монитор и со ТВ.
Покрај тоа, интерфејсот постојано се подобрува за да се одржи компатибилноста наназад со наследените уреди.
Видео
HDMI е способен да работи и со конвенционален квалитет со дигитален сигнал и со квалитет на HDTV - со резолуција од 420p до 1080p за дигитално видео и, во принцип, со аналогни системи NTSC, PAL, итн.
Најновата верзија на HDMI 1.3 поддржува 30, 36 и 48-битни бои во рамките на RGB стандардот - т.е. повеќе од милијарда (!) Нијанси - подобрен контраст, транзиции на бои, итн. Исто така, има поддршка за нови стандарди на бои (на пр. xvYCC - 1,8 пати повеќе бои отколку што поддржува денешниот HDTV сигнал).
Звук
Интерфејсот работи со различни аудио формати:
Стерео;
Повеќеканални аудио формати - Dolby Digital, DTS, итн.;
Формати на блиска иднина - Dolby TrueHD и DTS-HD;
Поддржува пренос на 8-канален дигитален аудио на 192 kHz без никаква компресија.
Верзијата HDMI 1.3 овозможува синхронизација на видео и аудио. Обработката на видеото обично трае малку подолго од аудио - HDMI автоматски се прилагодува.
Општо, купувачот треба прво да се запознае со специфичните спецификации на интерфејсот во купената опрема. Типично, производителите на електронски производи за широка потрошувачка вклучуваат поддршка само за оние карактеристики што ги сметаат за неопходни за одреден модел врз основа на нивната визија за потребите на потрошувачите. Така, номинално помодерниот HDMI интерфејс во еден ТВ-модел може да ја нема функционалноста обезбедена од постара во друга. Секоја набавка мора да биде избрана врз основа на вашите специфични потреби.
И, што е најважно, за да избегнете проблеми, треба однапред да внимавате вашиот телевизор со HDMI интерфејс да поддржува HDCP технологија.
HDCP
(HDCP) Заштита на дигитален содржина со висок опсег е технологија развиена од Digital Content Protection, LLC (подружница на Intel) за да се заштити медиумската содржина од неовластено снимање. Се користи и во DVI (ретко) и во HDMI. Денес, скоро сите дигитални телевизори со широк екран се опремени со HDCP. Бидејќи HDCP е неразделно поврзан со HDMI, тоа е она што ги предизвикува главните поплаки од корисниците до интерфејсот.
Како што знаете, креаторите на содржини се преплашени од кражба и препишување на висококвалитетни дигитални содржини од пирати. Затоа, корисниците често ги обвинуваат филмските компании за предизвикување одредена конфузија на пазарот на електроника.
Принципот на работа на HDCP е релативно едноставен - уредите преку HDMI кабел воспоставуваат комуникација едни со други и разменуваат клуч за дешифрирање на сигналот. Ако е поврзан уред за снимање, модулот за репродукција одбива да пренесува информации до него. Сопствениците на HDMI телевизори кои не поддржуваат HDCP се исто така меѓу жртвите на оваа генијалност. Таквите уреди не само што не пишуваат заштитена содржина, туку и не ја читаат.
Ова предизвикува прилично оправдана иритација кај купувачите, кои неодамна дадоа многу пари за високо-технолошка опрема. Во теорија, уредот е подготвен да прима сигнал со висок квалитет - всушност, заштитата од пишување HDCP го попречува приемот.
Всушност, технологијата за заштита од пишување ја игра улогата на „недостижниот eо“. Веста за хакирањето на Blu-Ray и HDCP се рашири низ Интернет скоро веднаш по објавувањето на технологијата, но е премногу скапо да се украде и произведе содржина HDCP, која сè уште е ретка до сега.
Така, HDMI-интерфејсот, несомнено корисен и ветувачки, во скоро сите производи добива непотребен додаток во форма на технологија за заштита од пишување на секого, освен на неколку медиумски компании. Како и да е, купувачите сè уште немаат избор - треба да купат уред со влез на HDMI или да останат настрана на напредокот.

Зошто е потребна HDMI
Зошто е потребна HDMI
Зошто е потребна HDMI
Зошто е потребна HDMI Зошто е потребна HDMI Зошто е потребна HDMIHome | Articles

December 8, 2022 01:13:05 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting