Зошто да изберете DVB-T

Работата на телецентри со преклопливи области на сигурен прием на една фреквенција е целосно отсутна во ATSC и се препорачува за употреба во стандардот DVB-T. Ова го уништува вообичаениот концепт на планирање на фреквенцијата, го прави непотребно да се градат високи структури на антената, се намалува бројот на предаватели за 6-7 пати и ви овозможува дополнително да ја намалите моќноста на предавателот за 25-30%.
Отпорност на повеќе рефлексии во случај на еднаквост на главните и рефлектираните сигнали е дадена во стандардот DVB-T и е целосно отсутен во ATSC (нивото на рефлектираниот сигнал е помало од 15 dB).
DVB-T стандардот не бара напуштање на постојните аналогни ТВ-програми, бидејќи има високо ниво на безбедност на аналогната телевизија. Помалата безбедност на стандардот ATSC, дури и со NTSC филтри за засеци, ја принуди американската влада да усвои целосна програма за префрлување на дигитални уреди.
Пропусниот опсег во стандардот DVB-T е целосно прилагодлив за која било земја и е фиксиран во ATSC (само 6 MHz).
Бит-стапката во стандардот DVB-T се движи од 5 до 32 Mbps и е фиксирана во ATSC (19,3 Mbps).
Поддржува DVB-T стандардот, како и ATSC, HDTV и Dolby AC-3.
Вистинската моќност на предавателот, на пример, во Лондон е помала од 10 kW и обезбедува сигурен прием на стандардот DVB-T во радиус од 114 км, додека во Newујорк предавател од 350 kW не обезбедува 100% прием дури и во радиус од 10 км.
Приемот со внатрешна антена или преносен телевизор не предизвикува проблеми во стандардот DVB-T, во ATSC стандардот во повеќето случаи тоа е невозможно.
Параметрите на DVB-T стандардот можат добро да се прилагодат на урбаниот развој. Постои избор: со постепено зголемување на бројот на пренесени ТВ-програми, кога ќе се појават зони на несигурност, одлучете дали е поисплатливо да се подобри каблирањето во куќите или да се ограничи бројот на постигнати програми.
Стандардот DVB-T дозволува употреба на конвенционална опрема за застарена дистрибуција на антена, без никакви измени, додека во ATSC, потребно е да се користат ТВ-антени со тесен зрак со можност за прилагодување (со користење на мотор), што не гарантира сигурен прием .

Зошто да изберете DVB-T
Зошто да изберете DVB-T
Зошто да изберете DVB-T
Зошто да изберете DVB-T Зошто да изберете DVB-T Зошто да изберете DVB-THome | Articles

December 3, 2022 17:15:01 +0200 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting