Защо е необходим HDMI

Сред многобройните входове / изходи, налични на сервизните панели на модерното видео оборудване, определено има HDMI конектор. Всъщност този високоскоростен интерфейс е бъдещият стандарт за нови плейъри и цифрови телевизори.
Преди живееха по-просто и по-скромно. На телевизора имаше един RF антенен вход, към който беше свързано всичко - UHF антени, обикновени антени и, които ги имаха, видеорегистратори. Това, което дойде през 90-те години на миналия век с поредица от големи и малки научни и технологични революции, се нарича хаос. Използвани бяха много видео технологии и всяка от тях изискваше отделен вход на телевизора - RCA, S-Video, RGB и др. Нов етап в развитието на телевизията бе белязан от появата на цифрови телевизионни панели. След поредица от изпитания се появи универсален цифров интерфейс за предаване на изображения с висока разделителна способност - HDMI (High Definition Multimedia Interface).
Цифровият интерфейс HDMI се използва за прехвърляне на медийно съдържание (както аудио, така и видео) от източник - DVD плейър, сателитен приемник или декодер към цифрова телевизия. Данните се предават без компресия по един кабел (за разлика например от съвместимия DVI, който работи само с изображения).
Днес HDMI се превърна в де факто производствен стандарт за предаване на аудио и видео съдържание. Напоследък той се използва не само от известни производители на потребителска електроника - Hitachi, Matsushita Electric Industrial (Panasonic), Philips, Sony, Thomson (RAC), Toshiba, но и от най-големите развлекателни компании - Fox, Universal, Warner Bros., Disney и др. До края на тази година се прогнозират продажби на до 60 милиона устройства с HDMI връзки.
Разработчиците твърдят, че основните причини за създаването на интерфейса са удобството за потребителя и високото качество на полученото изображение. Потребителите имат различни мнения по този въпрос.
Общи свойства
Несъмнено HDMI е прогресивна технология. Последният интерфейс от юни 2006 г., версия 1.3, осигурява работа на честота от 340 MHz (до 10,2 Gbps) - на първо място, такива индикатори са предназначени за бъдещото развитие на HDTV формата, но сега повечето от капацитетите са в търсене от оборудването и се използват по предназначение.
Интерфейсът е идеален за работа с Blu-Ray и HD-DVD, игрови конзоли от следващо поколение (XBOX 360, Playstation3) и модерни HDTV телевизори.
Интерфейсът е обратно съвместим с DVI. Това означава, че на теория е възможно да гледате видео от DVI устройство на HDMI телевизор и обратно.
HDMI поддържа свързване на компютри с потребителска електроника. Компютър чрез видеокарта може да бъде свързан както с цифров монитор, така и с телевизор.
В допълнение, интерфейсът непрекъснато се подобрява, за да поддържа обратна съвместимост със стари устройства.
Видео
HDMI е способен да работи както с конвенционален качествен цифров сигнал, така и с HDTV качество - с разделителна способност от 420p до 1080p за цифрово видео и по принцип с аналогови системи NTSC, PAL и др.
Най-новата версия на HDMI 1.3 поддържа 30, 36 и 48-битови цветове в рамките на RGB стандарта - тоест повече от милиард (!) Нюанса - подобрен контраст, цветови преходи и др. Има и поддръжка за нови цветови стандарти (напр. xvYCC - 1,8 пъти повече цветове от днешния HDTV сигнал).
Звук
Интерфейсът работи с различни аудио формати:
Стерео;
Многоканални аудио формати - Dolby Digital, DTS и др .;
Формати от близко бъдеще - Dolby TrueHD и DTS-HD;
Поддържа предаването на 8-канален цифров звук при 192 kHz без никаква компресия.
Версията HDMI 1.3 осигурява видео и аудио синхронизация. Обработката на видеото обикновено отнема малко повече време, отколкото на звука - HDMI автоматично се настройва.
По принцип купувачът първо трябва да се запознае със специфичните спецификации на интерфейса в закупеното оборудване. Обикновено производителите на потребителска електроника включват поддръжка само за онези функции, които считат за необходими за даден модел въз основа на тяхната визия за потребителските нужди. По този начин, номинално по-модерен HDMI интерфейс в един модел телевизор може да няма функционалността, предоставена от по-стар в друг. Всяка покупка трябва да бъде избрана въз основа на вашите специфични нужди.
И най-важното, за да избегнете неприятности, трябва предварително да се погрижите вашият телевизор с HDMI интерфейс да поддържа HDCP технология.
HDCP
(HDCP) Защита на цифрово съдържание с висока честотна лента е технология, разработена от Digital Content Protection, LLC (дъщерно дружество на Intel) за защита на медийното съдържание от неоторизиран запис. Използва се както в DVI (рядко), така и в HDMI. В днешно време почти всички широкоекранни цифрови телевизори са оборудвани с HDCP. Тъй като HDCP е неразривно свързан с HDMI, именно това причинява основните оплаквания от потребителите към интерфейса.
Както знаете, създателите на съдържание са ужасени от кражби и пренаписване на висококачествено цифрово съдържание от пирати. Поради това потребителите често обвиняват филмовите компании, че причиняват известно объркване на пазара на електроника.
Принципът на работа на HDCP е относително прост - устройствата чрез HDMI кабел установяват комуникация помежду си и обменят ключ за дешифриране на сигнала. Ако е свързано записващо устройство, модулът за възпроизвеждане отказва да предава информация към него. Собствениците на HDMI телевизори, които не поддържат HDCP, също са сред жертвите на тази изобретателност. Такива устройства не само не пишат защитено съдържание, но и не го четат.
Това предизвиква напълно оправдано раздразнение на купувачите, които наскоро дадоха много пари за високотехнологично оборудване. На теория устройството е готово да получи висококачествен сигнал - всъщност защитата от запис HDCP пречи на приема.
Всъщност технологията за защита от запис играе ролята на „неуловимия Джо“. Новините за хакване на Blu-Ray и HDCP се разпространиха в интернет почти веднага след обявяването на технологията, но е твърде скъпо да се краде и произвежда HDCP съдържание, което все още е рядко срещано до момента.
По този начин HDMI интерфейсът, несъмнено полезен и обещаващ, в почти всички продукти получава ненужен придатък под формата на технология за защита от запис на всеки, с изключение на няколко медийни компании. Въпреки това купувачите все още нямат избор - те трябва да купят устройство с HDMI вход или да останат встрани от напредъка.

Защо е необходим HDMI
Защо е необходим HDMI
Защо е необходим HDMI
Защо е необходим HDMI Защо е необходим HDMI Защо е необходим HDMIHome | Articles

November 28, 2022 03:35:16 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting