Зашто је потребан ХДМИ

Међу бројним улазима / излазима доступним на сервисним плочама модерне видео опреме, дефинитивно постоји ХДМИ конектор. У ствари, овај интерфејс велике брзине је будући стандард за нове плејере и дигиталне телевизоре.
Некада се живело једноставније и скромније. На телевизору је био један РФ антенски улаз, на који је било све повезано - УХФ антене, обичне антене и, ко их је имао, видео рекордери. Оно што је дошло 90-их година прошлог века са низом великих и малих научних и технолошких револуција назива се хаосом. Коришћено је много видео технологија, а свака је захтевала засебан улаз на телевизору - РЦА, С-Видео, РГБ итд. Нова фаза у развоју телевизије обележена је појавом дигиталних ТВ панела. После низа испитивања, појавио се универзални дигитални интерфејс за пренос слика високе резолуције - ХДМИ (Хигх Дефинитион Мултимедиа Интерфаце).
Дигитални интерфејс ХДМИ користи се за пренос медијског садржаја (и аудио и видео) са извора - ДВД уређаја, сателитског пријемника или декодера на дигитални ТВ. Подаци се преносе без компресије преко једног кабла (за разлику од, на пример, компатибилног ДВИ, који ради само са сликама).
Данас је ХДМИ постао фактички производни стандард за пренос аудио и видео садржаја. У последње време користе га не само познати произвођачи потрошачке електронике - Хитацхи, Матсусхита Елецтриц Индустриал (Панасониц), Пхилипс, Сони, Тхомсон (РАЦ), Тосхиба, већ и највеће компаније за забаву - Фок, Универсал, Варнер Брос., Диснеи, итд. До краја ове године предвиђа се продаја до 60 милиона уређаја са ХДМИ везама.
Програмери тврде да су главни разлози за стварање интерфејса пријазност према кориснику и висок квалитет резултујуће слике. Корисници сами имају различита мишљења по овом питању.
Општа својства
Без сумње, ХДМИ је прогресивна технологија. Последњи интерфејс из јуна 2006. године, верзија 1.3, пружа рад на фреквенцији од 340 МХз (до 10,2 Гбпс) - пре свега, такви индикатори су дизајнирани за будући развој ХДТВ формата, али сада је већина капацитета у потражња опреме и користе се за предвиђену намену.
Интерфејс је идеалан за рад са Блу-Раи и ХД-ДВД, играћим конзолама следеће генерације (КСБОКС 360, Плаистатион3) и модерним ХДТВ телевизорима.
Интерфејс је уназад компатибилан са ДВИ. То значи да је у теорији могуће гледати видео са ДВИ уређаја на ХДМИ телевизору и обрнуто.
ХДМИ подржава повезивање рачунара са потрошачком електроником. Рачунар путем видео картице може бити повезан и на дигитални монитор и на телевизор.
Поред тога, интерфејс се непрекидно побољшава како би се одржала повратна компатибилност са застарелим уређајима.
Видео
ХДМИ је способан да ради и са дигиталним сигналом конвенционалног квалитета и са ХДТВ квалитетом - са резолуцијом од 420п до 1080п за дигитални видео и, у принципу, са аналогним системима НТСЦ, ПАЛ итд.
Најновија верзија ХДМИ 1.3 подржава 30, 36 и 48-битне боје у оквиру РГБ стандарда - односно више од милијарду (!) Нијанси - побољшани контраст, прелази боја итд. Такође постоји подршка за нове стандарде боја (нпр. квИЦЦ - 1,8 пута више боја него што их подржава данашњи ХДТВ сигнал).
Звук
Интерфејс ради са разним аудио форматима:
Стерео;
Вишеканални аудио формати - Долби Дигитал, ДТС, итд .;
Формати блиске будућности - Долби ТруеХД и ДТС-ХД;
Подржава пренос 8-каналног дигиталног звука на 192 кХз без икакве компресије.
Верзија ХДМИ 1.3 омогућава видео и аудио синхронизацију. Обради видеа обично треба нешто више времена него обради звука - ХДМИ се аутоматски прилагођава.
Генерално, купац се прво треба упознати са специфичним спецификацијама интерфејса у купљеној опреми. Типично, произвођачи потрошачке електронике укључују подршку само за оне функције које сматрају потребним за одређени модел на основу своје визије потреба потрошача. Стога, номинално савременији ХДМИ интерфејс у ​​једном моделу телевизора можда неће имати функције које пружа старији у другом моделу. Свака куповина мора бити изабрана на основу ваших специфичних потреба.
И што је најважније, да бисте избегли невоље, требало би унапред да водите рачуна да ваш телевизор са ХДМИ интерфејсом подржава ХДЦП технологију.
ХДЦП
(ХДЦП) Заштита дигиталног садржаја широког пропусног опсега је технологија коју је развила компанија Дигитал Цонтент Протецтион ЛЛЦ (подружница компаније Интел) за заштиту медијског садржаја од неовлашћеног снимања. Користи се и у ДВИ (ретко) и у ХДМИ. Данас су готово сви широкоекрански дигитални телевизори опремљени ХДЦП-ом. Будући да је ХДЦП нераскидиво повезан са ХДМИ-ом, то је оно што узрокује главне жалбе корисника на интерфејс.
Као што знате, креатори садржаја су престрављени од крађе и прекрајања висококвалитетног дигиталног садржаја од стране пирата. Због тога корисници често криве филмске компаније за изазивање забуне на тржишту електронике.
Принцип рада ХДЦП-а је релативно једноставан - уређаји путем ХДМИ кабла успостављају међусобну комуникацију и размењују кључ за дешифровање сигнала. Ако је повезан уређај за снимање, модул за репродукцију одбија да му пренесе информације. Власници ХДМИ телевизора који не подржавају ХДЦП такође су међу жртвама ове домишљатости. Такви уређаји не само да не пишу заштићени садржај, већ га и не читају.
То изазива сасвим оправдану иритацију купаца, који су недавно дали много новца за високотехнолошку опрему. У теорији, уређај је спреман да прими висококвалитетни сигнал - заправо, ХДЦП заштита од уписа омета пријем.
У ствари, технологија заштите од писања игра улогу „неухватљивог Јоеа“. Вести о хаковању Блу-Раи-а и ХДЦП-а прошириле су се Интернетом готово одмах након објављивања технологије, али прескупо је красти и производити ХДЦП садржај који је до данас још увек редак.
Дакле, ХДМИ интерфејс, несумњиво користан и перспективан, у готово свим производима добија непотребан додатак у облику технологије заштите од писања било коме осим неколико медијских компанија. Ипак, купци још увек немају избора - морају да купе уређај са ХДМИ улазом или да остану на маргини напретка.

Зашто је потребан ХДМИ
Зашто је потребан ХДМИ
Зашто је потребан ХДМИ
Зашто је потребан ХДМИ Зашто је потребан ХДМИ Зашто је потребан ХДМИHome | Articles

November 28, 2022 17:04:02 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting