Време на одговор на ЛСД

Според некои, оваа карактеристика е најважна за ЛЦД-телевизорите. Други веруваат дека тоа не го одразува реалниот квалитет на сликата. Во секој случај, потрошени се доволно пари за развој на темата за да се сврти вниманието кон неа.
Меѓу факторите што го одредуваат квалитетот на прикажување на „слика“ на ЛЦД-ТВ-екранот, спецификацијата „време на одговор“ обично добива нај двосмислена проценка на специјалисти и обични корисници. За жал, ова не се должи само на вообичаениот плурализам на мислења својствени на кое било поле на знаење. ТВ-компаниите направија многу за да го создадат овој хаос.
Општо, времето на одговор е стапката со која пикселот со течен кристал-пиксел на ЛЦД-екранот е во состојба да го смени степенот на транспарентност за да формира слика. Сепак, скоро секој производител смета дека е негова должност да воведе свој „координатен систем“, заснован на неговите сопствени идеи за суштината на феноменот.
Главната поента што ги обединува сите различни спецификации е дека за сите системи се смета дека колку е побрзо времето на одговор, толку е поголем квалитетот на сликата. Ова е особено точно за застарени ЛЦД-телевизори или производи од производители на „трета поделба“ - млади корејски или кинески компании кои немаат доволно средства за спроведување на ефикасни технологии.
Долгите времиња на одговор значат, пред сè, нејасна „слика“. Во овој случај, предметите со брзо движење оставаат т.н трага, видлива за очите на гледачот. Како прво, овој имот може да се манифестира кога гледате спортски програми, динамични сцени во филмови, а fansубителите на акција - компјутерски игри (кога играте на сет-топ-кутија или поврзувате телевизор како монитор) исто така може да го доживеат својот ефект.
Без оглед на осветленоста, контрастот и резолуцијата на ТВ-екранот, бавната брзина на одговор може да го попречи вашето задоволство од гледање. Затоа, некои од производителите, кои имаат малку материјални и технички можности, креативно пристапија кон решавањето на проблемот - преку измислување на сопствени системи за мерење на времето на одговор.
Варијанти
За раните ЛЦД-телевизори, постоеше само еден стандард за мерење - т.н. одговор од пораст и пад или TrTf (Време расте, Време паѓа). Во овој случај, означено е времето на транзиција (во милисекунди - ms) на "течниот" кристал од активната состојба (црна) во неактивна (бела) и назад. Во реалноста, земени се предвид 90% активност за црна и 10% активност за бели бои. Реномираниот развивач на стандарди ВЕСА го усвои за телевизори и монитори.
Сепак, тука сè уште нема тврди директиви. И покрај авторитетот на ВЕСА, производителите најдоа поле за манипулација во овие рамки. Така, на пример, во спецификациите на ТВ, е означено само половина од времето - преминот на ќелијата од црно во бело. Ова овозможува времето на одговор да се „скрати“ на половина. Дополнителна можност за манипулирање со броеви е да се декларираат максималните стапки на одговор на пиксели наместо просечната.
Друг начин за мерење на времето на одговор е GTG (сиво до сиво). Тука не се мери преминот од црно на бело, туку времето на градација од една во друга сива нијанса. Јасно е дека сите овие спецификации не се во корелација едни со други.
Забележувајќи го времето на одговор во упатствата, не сите производители посочуваат по кој систем се мерат. Многумина воопшто не го посочуваат тоа. Некои - затоа што не сметаат дека е важно, други затоа што, всушност, немаат што да наведат.
"Канонска" опција
И, сепак, најчестиот стандард е TrTf (Време се крева, Време паѓа). Прво на сите, тоа го користат големите компании "со името".
Оптималното време на одговор на овој систем во блиското минато беше 20-25 ms. Според експертите, ова е сосема доволно за удобно прегледување на „брзото“ видео. Сепак, според корисниците, некои од нив можат да ја разликуваат јамката на дванаесет или дури осум милисекунди. Очигледно, ова се индивидуалните карактеристики на визуелната перцепција на одделни луѓе, бидејќи, според некои проценки, сликата на 50 Hz CRT телевизиски екран е приближно еквивалентна на 16 милисекунди ЛЦД.
Заклучок
Во сегашните околности, мора да се признае дека, иако „времето на одговор“ е секако важна величина, главното внимание треба да се посвети пред се на деталите: системот за мерење, субјективниот рејтинг на производителот итн.
За среќа, VESA веќе започна да го обединува заедничкиот стандард заснован на TrTf. Се надеваме дека наскоро ќе биде усвоен насекаде.

Време на одговор на ЛСД
Време на одговор на ЛСД
Време на одговор на ЛСД
Време на одговор на ЛСД Време на одговор на ЛСД Време на одговор на ЛСДHome | Articles

December 3, 2022 05:25:51 +0200 GMT
0.009 sec.

Free Web Hosting