Видови правосмукалки со детални карактеристики

Под името " Правосмукалка " се смета за уред кој, со помош на воздух разреден од компресор за воздух, вшмукува нечистотија и прашина што се акумулира во филтерот на правосмукалката. Најчесто се користи за чистење на подови и теписи во затворени простории.
Главните компоненти на правосмукалката се вентилаторот и електричниот мотор, кои се вградени во телото. За погодност, правосмукалката е опремена со специјално флексибилно црево и додатоци за разни потреби.
Постојат такви видови правосмукалки, во зависност од обемот: под, ранец, рака, правосмукалки за четки, автомобили, итн. Подните правосмукалки се сметаат за најчести. Правосмукалките исто така се делат според начинот на отстранување: со вреќа со контејнер и со филтер за вода.
Правосмукалка со замена на торба за прашина
Ова се модели кои користат вреќа со прашина, прашина и мали честички остатоци се собираат во неа за време на чистењето. Како по правило, колекторот за прашина е инсталиран во внатрешноста на правосмукалката, може да биде направен од ткаенина, која постојано се наоѓа во правосмукалката и се ослободува од остатоци додека се полни, како и заменлива - изработена од хартија или неткаен материјал . Бидејќи постојаните собирачи на прашина се направени од ткаенина, тие се неефикасни, бидејќи тие можат да задржат само големи честички од прашина, а малите честички се прскаат во воздухот. Заменливите собирачи на прашина се поефикасни при чистење, затоа што тие можат да зафатат прашина со големина до 0,3 микрони (микроби, алергени, па дури и мириси).
Циклон за правосмукалка
Таквите правосмукалки вклучуваат модели во кои е вграден специјален циклонски филтер, прашина и нечистотија, како и други честички од остатоци, се собираат во него за време на чистењето со помош на центрифугална сила. Во 1986 година, беше лансирана првата правосмукалка за циклон Дисон. Во однос на ефикасноста, циклонските правосмукалки не се особено супериорни во однос на класичните правосмукалки, што не може да се каже за цената, што е честопати поредок поголем.
Правосмукалка со аквафилтер
Ова се видови правосмукалки во кои се случува филтрација со прскање на проток на воздух во посебен сад со вода, со што грубата прашина се задржува со мешање во контејнер со вода, а силно дисперзираната ситна прашина останува во посебен сепаратор. Во сепараторот се создава обратен нагон, поради тоа, само молекулите на воздухот минуваат низ него, но се задржуваат прашина и вода.

Видови правосмукалки со детални карактеристики
Видови правосмукалки со детални карактеристики
Видови правосмукалки со детални карактеристики
Видови правосмукалки со детални карактеристики Видови правосмукалки со детални карактеристики Видови правосмукалки со детални карактеристикиHome | Articles

December 3, 2022 14:13:57 +0200 GMT
0.008 sec.

Free Web Hosting