Видове прахосмукачки с подробни характеристики

Под наименованието " Прахосмукачка " се счита устройство, което с помощта на въздух, разреден от въздушен компресор, изсмуква мръсотия и прах, които се натрупват във филтъра на прахосмукачката. Обикновено се използва за почистване на вътрешни подове и килими.
Основните компоненти на прахосмукачката са вентилаторът и електродвигателят, които са вградени в тялото. За удобство прахосмукачката е снабдена със специален гъвкав маркуч и приставки за различни нужди.
Има такива видове прахосмукачки, в зависимост от обхвата: подови, раници, ръчни, прахосмукачки с четки, автомобили и др. Подови прахосмукачки се считат за най-често срещаните. Прахосмукачките също се разделят според начина на изхвърляне: с торба с контейнер и с воден филтър.
Прахосмукачка със сменяема торбичка за прах
Това са модели, които използват торбичка за прах, по време на почистването в нея се натрупват прах и малки частици отломки. Като правило прахоуловителят е монтиран вътре в прахосмукачката, той може да бъде изработен от плат, който е постоянно в прахосмукачката и се освобождава от отломки, докато се пълни, както и сменяем - от хартия или нетъкан материал . Тъй като постоянните прахоуловители са направени от плат, те са неефективни, тъй като са в състояние да задържат само големи прахови частици, а малките частици се пръскат във въздуха. Сменяемите прахоуловители са по-ефективни при почистване, тъй като те могат да улавят прах с размер до 0,3 микрона (микроби, алергени и дори миризми).
Прахосмукачка циклон
Такива прахосмукачки включват модели, в които е вграден специален циклонен филтър, прахът и мръсотията, както и други частици отломки, се събират в него по време на почистване посредством центробежна сила. През 1986 г. беше пусната на пазара първата прахосмукачка Dyson циклон. По отношение на ефективността, циклоновите прахосмукачки не са особено по-добри от класическите прахосмукачки, което не може да се каже за цената, която често е с порядък по-висока.
Прахосмукачка с аквафилтър
Това са видове прахосмукачки, при които филтрирането става чрез пръскане на въздушен поток в специален съд с вода, като по този начин грубият прах се задържа чрез смесване в контейнер с вода, а силно диспергираният фин прах остава в специален сепаратор. В сепаратора се създава обратна тяга, поради което през него преминават само въздушни молекули, но се задържат прах и вода.

Видове прахосмукачки с подробни характеристики
Видове прахосмукачки с подробни характеристики
Видове прахосмукачки с подробни характеристики
Видове прахосмукачки с подробни характеристики Видове прахосмукачки с подробни характеристики Видове прахосмукачки с подробни характеристикиHome | Articles

November 29, 2022 12:55:39 +0200 GMT
0.007 sec.

Free Web Hosting