Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση LCD

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τηλεοράσεων είναι πολύ μεγάλος. Μία από τις τρέχουσες απαιτήσεις είναι η ικανότητα επεξεργασίας ψηφιακών σημάτων. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της προέλευσής τους, οι τηλεοράσεις LCD έχουν αρχικά μια σειρά από σοβαρά πλεονεκτήματα.
Στον σύγχρονο κόσμο, ένα άτομο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πολυάριθμους τεχνικούς "βοηθούς" - αυτοκίνητα, υπολογιστές, συστήματα GPS, κινητά τηλέφωνα και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Η τεχνολογία LCD έχει καταφέρει να αποδείξει τη χρησιμότητά της σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οτιδήποτε προηγμένο τεχνολογικά χωρίς μια ενημερωτική οθόνη LCD, η οποία είναι βολική για την παρακολούθηση της λειτουργίας οποιασδήποτε συσκευής. Η τεχνολογία LCD βρίσκει νέες εφαρμογές κάθε μέρα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κατέκτησε την αγορά πληροφορικής και, στο τέλος, έφερε επανάσταση στην παραγωγή τηλεοράσεων.
Οι τηλεοράσεις LCD είναι επίπεδες, κομψές συσκευές που αυξάνονται σε ζήτηση μέρα με τη μέρα.
Αρχή λειτουργίας
Οι «υγροί» κρύσταλλοι ανακαλύφθηκαν το 1888 από έναν Αυστριακό βοτανολόγο. Υπό διαφορετικές συνθήκες, έχουν διαφορετικούς βαθμούς διαφάνειας. Στη δεκαετία του '60 του περασμένου αιώνα, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν τα πρώτα πειραματικά μοντέλα οθονών υγρών κρυστάλλων, αλλά ήταν πολύ ασταθή για να τεθούν σε παραγωγή. Μόλις σχετικά πρόσφατα, οι προγραμματιστές πέτυχαν αποδεκτά αποτελέσματα.
Στις σύγχρονες τηλεοράσεις, η τεχνολογία TFT LCD χρησιμοποιείται συχνότερα - μια οθόνη υγρών κρυστάλλων με τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης. Αποτελείται από δύο φύλλα πολωμένου υλικού που μοιάζει με γυαλί, το ένα από τα οποία καλύπτεται με φιλμ TFT. Η ταινία περιέχει κρύσταλλα, πόσους κρυστάλλους - τόσα pixel. Τα τρανζίστορ λεπτής μεμβράνης ρυθμίζουν τη ροή του ρεύματος, προκαλώντας αλλαγή και παραμόρφωση των κρυστάλλων τους, παρέχοντας διαφάνεια/αδιαφάνεια.
Οι ίδιοι οι κρύσταλλοι δεν λάμπουν, επομένως υπάρχει μια λάμπα φθορισμού πίσω από την οθόνη. Η οθόνη και η λάμπα χωρίζονται από μια λευκή οθόνη που κατανέμει ομοιόμορφα το φως.
Για τη λήψη μιας έγχρωμης εικόνας, χρησιμοποιείται ένα ειδικό φίλτρο. Προσθέτει κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώματα. Οποιοδήποτε άλλο χρώμα μπορεί να δημιουργηθεί με το συνδυασμό τους. Δεδομένου ότι τα pixel είναι πολύ μικρά, ο θεατής καταλήγει να δει μια "ολόκληρη" εικόνα.
Λόγω των χαρακτηριστικών της τεχνολογίας LCD, η οθόνη δεν εκπέμπει ακτινοβολία.
Εικόνα
Η διαγώνιος της οθόνης στις τηλεοράσεις LCD φτάνει τις 50 ίντσες και σε ορισμένα μοντέλα - και όχι μόνο. Μέχρι τώρα, οι κατασκευαστές δεν ήταν σε θέση να λύσουν πλήρως το πρόβλημα της αύξησης του μεγέθους. Για κάθε εικονοστοιχείο που προστίθεται, απαιτούνται τρία τρανζίστορ και σε μοντέλα άνω των 37 ιντσών, η κατανομή φωτός είναι προβληματική. Ευτυχώς, κορυφαίοι κατασκευαστές κατάφεραν να λύσουν αυτό το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό. Sony, Samsung, Sharp, LG - αυτές είναι οι μάρκες με τις οποίες πωλούνται τηλεοράσεις LCD υψηλής ποιότητας με μεγάλη διαγώνιο.
Η αναλογία διαστάσεων οθόνης ορισμένων μοντέλων είναι 16:9, αυτή η μορφή είναι η καταλληλότερη για παρακολούθηση DVD και HDTV, ωστόσο, πολλά μοντέλα διατηρούν το παραδοσιακό 4:3 που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Η ασυμφωνία μεταξύ των μορφών σήματος και της τηλεόρασης συνήθως αντισταθμίζεται από διάφορους αλγόριθμους.
Η εικόνα σε μια τηλεόραση LCD είναι συνήθως πολύ πιο φωτεινή και μεγαλύτερη αντίθεση από ότι σε μια συμβατική CRT. Δίνει μια καλή "εικόνα" σε οποιοδήποτε φως. Ούτε το φως της ημέρας ούτε το τεχνητό φως μπορούν να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία του.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση από οποιαδήποτε θέση, καθώς η γωνία θέασης είναι συνήθως από 160 μοίρες, στα τελευταία μοντέλα - έως και 178 μοίρες. Παλιά ήταν ότι το "πλάσμα" είχε καλύτερη γωνία θέασης, ωστόσο, η αντίστοιχη απόδοση και των δύο τεχνολογιών είναι σχεδόν ίση. Κατά κανόνα, η γωνία θέασης δεν επηρεάζεται λιγότερο από το "κόκκο" της οθόνης, το λεγόμενο. "dot pitch" - είναι επιθυμητό να είναι μικρότερο από 0,28 mm.
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά μιας LCD είναι ο χρόνος απόκρισης - όσο μικρότερος είναι, τόσο το καλύτερο (δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η διαφάνεια ενός μεμονωμένου pixel χωρίς απώλεια ποιότητας εικόνας). Ο χρόνος απόκρισης μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, η βέλτιστη τιμή είναι 20 ms ή λιγότερο. Οι γρήγοροι χρόνοι απόκρισης είναι πολύ σημαντικοί όταν παρακολουθείτε DVD και HDTV σε μεγάλες οθόνες, ειδικά σε σκηνές δράσης.
Σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις plasma και CRT, η εικόνα στην οθόνη LCD δεν «καίγεται», επομένως είναι πολύ καλή για εργασία με υπολογιστή ή σύνδεση αποκωδικοποιητή βίντεο. Η ποιότητα εμφάνισης του κειμένου και των γραφικών είναι πολύ υψηλή.
Μία από τις κοινές παρανοήσεις είναι «όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση, τόσο μεγαλύτερη είναι η εικόνα». Δεν είναι πάντα έτσι. Στις περισσότερες συμβατικές τηλεοράσεις CRT, η ανάλυση είναι VGA (640X480 pixel), ενώ οι LCD μπορούν επίσης να έχουν XGA (1024X768) ή W-XGA (1280X768). Πριν μελετήσετε τους αριθμούς, είναι καλύτερο να συγκρίνετε την ίδια την "εικόνα".
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Συνήθως οι τηλεοράσεις LCD πωλούνται με ενσωματωμένο ηχοσύστημα, δέκτη κ.λπ., αλλά είναι καλύτερο να μάθετε εκ των προτέρων τι περιλαμβάνεται στο κιτ. Για παράδειγμα, οι τηλεοράσεις ορισμένων κατασκευαστών δεν υποστηρίζουν συνδέσεις υπολογιστή, κάτι που μπορεί να αποτελεί έκπληξη για έναν απρόσεκτο αγοραστή, μερικές φορές, για να λειτουργήσει σε σύστημα οικιακού κινηματογράφου, η τηλεόραση δεν είναι εξοπλισμένη με ηχεία.
Είναι σημαντικό η τηλεόραση να υποστηρίζει σήμα HDTV. Μια ψηφιακή εικόνα υψηλής ανάλυσης είναι πολύ καλύτερη από μια κανονική. Σήμερα, ορισμένα καλωδιακά και συνδρομητικά δορυφορικά κανάλια λειτουργούν με HDTV, στο μέλλον και η συμβατική τηλεόραση.

Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση LCD
Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση LCD
Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση LCD
Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση LCD Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση LCD Πώς λειτουργεί μια τηλεόραση LCDHome | Articles

July 14, 2024 18:04:07 +0300 GMT
0.005 sec.

Free Web Hosting